Minden tájnak saját jellegzetes védett természeti értéke van. Ez jellemzi az adott hely adottságait, valamint az élőhelyek minőségét.

Környezeti állapotokban bekövetkezett változások

A fajok állományainak változása, átalakulása tükrözi a hatalmas változásokat, valamint a természetvédelem iránti elkötelezettséget, a fajok védelmére tett erőfeszítéseket - tájékoztatta a Duna-Dráva Nemzeti Park vezetősége az Origot.

A DDNP rámutatott arra, hogy az egyes fajok lehetnek ritka, bennszülött vagy nagy elterjedésű területtel rendelkeznek, amelyek közös jellemzője, hogy az élőhelyi igényeikről alig, vagy egyáltalán nem mondanak le.

A fekete gólya helyzete

A Belső-Somogy és a Dráva mente gerincese gondos körültekintéssel választja meg a költőhelyeit. Kizárólag zavartalan helyre, jó állapotú vizes élőhelyek közelébe, általában öreg fák koronájában épít fészket - mondta el Horváth Zoltán, a DDNP munkatársa. Hozzátette, hogy pillanatok alatt hoz döntést és inkább továbbáll, hanem talál magának megfelelő költőhelyet.

Ilyenkor elgondolkodik a víz mennyiségéről, a táplálékforrás nagyságáról is, hiszen ezek kapcsán fontos számára az észszerű döntés. Választania kell a maradás vagy a költözés között. Az új élőhely keresése azonban veszélyes lehet, hiszen előfordulhat, hogy nem marad ideje költeni.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt években a fekete gólyák kénytelenek voltak továbbmenni, hiszen a számukra fontos környezeti tényezők rohamos csökkenése nagyban befolyásolja a döntésüket. Tavaly tavasz végén a Drávában alig volt víz, így esélyük sem volt maradni.

A DDNP nem mond le a reményről

Horváth Zoltán hozzátette, hogy bízik abban, az elmúlt évek erősen elcsökkent fekete gólya állomány még kitart egy ideig, így az idei bőséges csapadéknak köszönhetően talán visszatérnek, a kirepült fiatal madarak pedig ivaréretten visszatérnek, hogy megküzdjenek a legjobb somogyi élőhelyekért.

Fiatal pár, akik a maradás mellett döntöttek - fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Bíznak abban, hogy az északabbra költöző egyedek, amelyek sikeresen túlélik ezt az időszakot, egyszer visszatérnek a Dráva partjára, hiszen még bőven akad öreg és terjedelmes tölgy, ahol nyugodtan tudnak költeni és szaporodni.