Az alacsony terményárak ellenszereként minden gazdaságban azokat a technológiai elemeket keresik, amelyekkel több és jobb minőségű termés érhető el a lehető legkevesebb ráfordítással. A kukorica termesztésében továbbra is a gyomirtásnak érdemes kiemelt jelentőséget tulajdonítani, ugyanis itt a helyesen választott, rugalmasan kijuttatható posztemergens kukorica gyomirtó szerrel gyakorlatilag minden alapvető termésnövelő célt elérhet – úgy, hogy a növényvédősnek és gépkezelőnek is kevesebb munkaórába kerül mindez!

Legyen szó a nyugati országrészről vagy épp a keleti végekről, a termelők az IKR Agrár Kft. IKR Kukorica Poszt Gold és Poszt Prémium kukorica gyomirtószer-csomagjait azért szeretik, mert valóra váltják a fenti célokat évjárattól függetlenül. Tapasztalatokról kérdeztünk, illetve bemutatjuk a Zea Herbi Boxot is, ami egy új, hatékony, terbutilazinmentes technológia a kukorica gyomirtásához.

gyomirtó szer

Forrás: IKR Agrár Kft.

Mennyi termést nyerhet igazoltan a gazda, ha sikeres a kukorica gyomirtása egész szezonban?

A 2022-es aszály bár érezhetően megtörte a gazdák lelkesedését a kukoricával kapcsolatban – közel 200 ezer hektárral csökkent országosan a vetésterülete –, azonban a magyar agrárium évtizedek óta legnagyobb területen termesztett kultúráját még korai lenne temetni. A kérdés, hogy miként lehet minimalizálni a szélsőségek terméscsökkentő hatását vállalható költségekkel. A megtérülés szempontjából az egyik alapvető termésnövelő faktort a sikeres gyomirtás jelenti, amelynek fontosságáról számos hosszú éveken át végzett, pontosan kivitelezett kísérlet is beszámolt.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karáról dr. Pepó Péter professzor által bemutatott 2016-2019 közötti kísérletekből kiderül (itt érhető el részletesen: Stabilitás és/vagy növekedés? Dilemmák a hazai kukoricatermesztésben. Agrofórum Extra. 2019 (82.,), 28-34., 2019.).

A jól végzett kukorica gyomirtás hatékonyabban csökkenti a gyomborítottságot, mint a mechanikai gyomirtás. Herbicides kezelésnél ez 0,2-0,4% volt, míg kétszer kultivátorozott állományban 17-32%, ezzel összefüggésben a kontrollhoz mérten jelentős a plusz terméstöbblet is: 2016-ban 1,8-2,5 t/ha, 2017-ben 4,0-5,0 t/ha, 2018-ban 0,6-3,0 t/ha, 2019-ben pedig 2,5-4,2 t/ha.

A mostani gazdasági környezetben tehát nem az a kérdés, hogy kell-e jobb kukorica gyomirtó szer, hanem az, hogy miként válasszuk azt ki körültekintően.

Hiányzó csapadék, szétszórt táblák, az IKR Kukorica Poszt Gold egyszerre megoldja – de hogyan?

Legyen szó az ország nyugati vagy épp keleti csücskéről, a kukoricatermesztők szerint a kora tavaszi hiányzó csapadékmennyiség és a hatóanyag-kivonások miatt ma már csak a vetés utáni gyomirtás jöhet szóba a kukoricában. A sikert pedig olyan, 3-4 hatóanyagot kombináló növényvédelmi csomagoktól érdemes várni, amelyekben van talajon keresztüli tartamhatással is bíró szer is – ez ugyanis az elhúzódó gyomkeléseket is orvosolja.

Győr térségében ezt vallja Horváth János is, aki 1985 óta dolgozik növényvédelmi felelősként a Bácsai Agrár Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál. A szántóföldi növénytermesztést hét falu határában – Győr bácsai városrésze, Kisbajcs, Nagybajcs, Vének, Vámosszabadi, Győrújfalu – végzik változatos réti öntéstalajokon. A 2022-es év után a bizalom ugyan nem ingott meg a tengeriben, de 550 hektáron szemes kukoricával, 170 hektáron silókukoricával is dolgozva most még jobban koncentrálnia kell a termelőknek.

bácsai agrár

Horváth János 1985 óta dolgozik növényvédelmi felelősként a Bácsai Agrár Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál – fotó: IKR Agrár Kft.

„Az aszályos év az eredményesség tekintetében nem volt sikeres itt sem, de a jelenleg 5000 Ft körüli felvásárlási árak se könnyítik meg a dolgunkat. Ilyen gazdasági feltételek között nagyon sokat számít a helyesen végzett gyomirtás. Amennyiben hagyjuk, hogy az amúgy is kevés csapadékot, az egyre drágább tápanyagot a gyom vonja el a kultúrnövényünk elől, akkor baj van, hiszen ez kevesebb és kevésbé jó termést hoz magával. A kelés előtt kijuttatott szerek hatásfokához szükséges csapadék már évek ót elmarad, így már a hatóanyag-kivonások előtt jóval átálltunk a posztemergens kukorica gyomirtásra.”

A gazdaságban 5 éve kezdték el alkalmazni az IKR Kukorica Poszt Gold csomagot. Ez az AGRIDEAL-NICO 40-ben található 40 g/l nikoszulfuron, a Kamba 480 SL-ben lévő 480 g/l dikamba és a Successor TX 300 g/l petoxamid és 187,5 g/l terbutilazin hatóanyagait kombinálva hatékonyan tisztítja meg a táblákat az egy- és kétszikű gyomoktól. A csomagban a hatóanyagok felszívódását Superspray készítmény is segíti, együttes kijuttatásuk a kukorica 6 leveles állapotáig javasolt.

Győr térségében bár a gyomflóra összetett, a hektáronként akár 124 mázsás eredményre képes gazdaságban még sosem volt ok panaszra.

„A legtöbb gond a mezei acattal van, ami miatt sokszor csak tarlókezelés után vetünk, de disznóparéj, kakaslábfű, libatop, egynyári szélfű mind gondot okoz. Készítményeknél ezért mi mindig olyan termékben gondolkozunk, amiben 3-4 rugalmasan kijuttatható szer van, mert azzal aszályos időszak épp úgy áthidalható, mint a túlzott mennyiségben lezúduló időszakos csapadék.”

Évente 100-150 hektáron alkalmazzák az IKR Kukorica Poszt Gold gyomirtó szert, általában középkorai 200-300-as FAO számú kukoricafajtákban, 80 ezres tőszám mellett.

„Még egyetlen évben sem kellett csalódnunk a szerekben. Hidas traktorral végezzük a kijuttatást, a szerek kiválóan oldódnak, nem okoznak eltömődéseket, nem volt fitotoxicitás a növényekben, a legutóbbi kezelt állomány üzemi átlaga 110 mázsa körül alakult. A kapcsolatunk közel 10 éves a céggel, mindig rugalmasan, és ami még lényegesebb, időre, pontosan szolgáltak ki minket. Egyetlen alkalmat se tudok felidézni, amikor nem volt a raktárban valami, amiről megegyeztünk.”

Hasonlóan elégedettek a gazdák az IKR Kukorica Poszt Gold gyomirtó szerrel az ország keleti felében is

Itt a Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft. részéről Elek Péter dicséri a szert évek távlatából, aki még csak 32 éves, de a Debreceni Egyetemen megszerzett növényorvosi végzettségét egyből nagyüzemi körülmények között, nehéz terepen kamatoztathatja a növénytermesztésben.

A Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft. esetében ugyanis gyakornoki éve után ugyanis nemcsak a kalászosok agronómiai munkáit kapta feladatául mintegy 700 hektáron, de idősebb kollégája nyugdíjazása után a teljes 2650 hektáros terület növényvédelmi munkáiért is felel mindössze két évvel később. A preemergens szereket a gazdaságban szintén a hatásfokhoz hiányzó csapadékhiány miatt hagyták el, bár Elek Péter hangsúlyozza, a jól választott posztemergens gyomirtó szer időt is nyer a munkához szétszabdalt táblákon.

Elek Péter

Elek Péter, növényorvos – fotó: IKR Agrár Kft.

„Növényvédősként számomra az okoz örömet, ha egy tavaszi kezelés után látom, hogy a növények szépen fejlődnek, egészségesek, tiszta a határ. Ez úgy, hogy nincs 80 hektárnál nagyobb egybefüggő területünk, komoly tervezést kíván meg, így sok múlik azon, hogy megbízható és hosszú hatástartamú szerekkel tudjunk dolgozni. A gyomirtásban emiatt is alkalmazzuk egyébként szívesen az IKR Kukorica Poszt Goldot. A stratégiám, hogy amennyire lehet, elnyújtom a kijuttatás idejét, különböző készítményeket válogatok össze korai poszt szerektől a késői poszt szerekig, mert ha az 1000 hektár több száz darabban van, akkor ha a koraival indulunk, a késeivel még mindig befejezhetjük a munkát.

Az IKR Agrár készítményében van terbutilazin hatóanyag, ami hosszú hatástartammal rendelkezik, talajon keresztül és csírázó gyomnövényekkel szemben is hatásos, így a ki nem kelt gyomokat is ugyanúgy megfogja, mint ami már kihajtott. Hatalmas előnye az alkalmazásának, hogy nem kell összevárnom az összes gyomnövényt, hiszen ezek egymást váltva jelennek meg.”

Helyben tipikusnak mondható gyomflórával kell megbirkóznia az IKR Agrár Kft. kukorica gyomirtó szerének: muharfélék, a kakaslábfű, új invazív fajok, mint a kölesfélék, évelő egyszikűek közül a fenyércirok okoz problémákat, a kétszikűeknél a tipikus T4-es gyomokkal van feladat: csattanó maszlag, libatop, disznóparéj, parlagfű, akkor a szulákok, aprószulák, sövényszulák, szulák levelű keserűfű.

„Az IKR Kukorica Poszt Gold ezekkel mind elbír, sosem volt még vele probléma. Ez a bevett mid poszt technológiánk, 3-6 leveles állapotban kijuttatjuk, egy hét múlva már látványosan pusztulnak a gyomnövények a táblákon. Az állományok ezután is tiszták maradnak, a hatástartamával is teljesen elégedettek vagyunk. Amit lehet, megteszünk a minőségi terményért, mert ebben a helyzetben csak arra van kereslet. Jó minőséget pedig gyomos tábláról nem lehet lehozni, amit mi megtehetünk, hogy tisztán tartjuk a határt, a többit meg az égiek eldöntik.”

A cégnél a kukorica gyomirtó szert 4 éve alkalmazzák bármilyen fitotoxikus tünet nélkül, az átlagosan 60-70 ezres tőszámmal vetett FAO 350-400-as kukoricák pedig jó évben szépen teremnek. Ehhez nemcsak gyomirtó szereket, de akár komplett termesztéstechnológiát is az IKR Agrártól szerzik be a gazdaságban.

„A komplett napraforgó technológiánk is például az IKR Agrár Kft.-től van. Kiváló a logisztikájuk, más cégeknél sokszor a készletet vagy a beszerzési időt sem tudják megmondani, az IKR Agrárral eddig kivétel nélkül 24-48 órán belül megérkezett a növényvédő szer vagy a tápanyag.”

kukorica gyomnövények elleni védelme

Zea Herbi Box: az új, terbutilazinmentes kukorica gyomirtó mindent visz – mint a piros hetes!

Legyen szó terbutilazint tartalmazó vagy terbutilazinmentes kukorica gyomirtásról, az IKR Agrár Kft. növényvédőszer-üzletágánál semmit sem bíznak a véletlenre. Megduplázott Successor TX dózist vagy épp olyan  alternatív hatóanyagokat alkalmaznak, amelyek úgy működnek a kukoricában, mint a piros hetes – mindent visznek! A prémium szegmensben az IKR Kukorica Poszt Prémium gyomirtó szer a nikszulfuronon és a dikambán kívül még rimszulfuront is tartalmaz a Successor TX társaságában, így a fenyércirokkal és más évelő egyszikűekkel szemben még hatékonyabban dolgozik.

A 2021-es terbutilazin rendelet megoldásaként pedig a Zea Herbi Box mutatkozik be most a termelőknek, 5 ha kukorica terület hatékony gyomirtásához:

  • 7 liter Shiver (40 g/l nikszulfuron),
  • 2,3 kg Ponant (700 g/kg dikamba),
  • 5 liter Fraxion (100 g/l mezotrion),
  • 1,5 liter Superspray készítményt kombinál.

Ebből a Fraxion 100 g/l mezotrion hatóanyaga magról kelő kétszikű gyomnövények ellen kiváló hatásfokkal dolgozik, a terbutilazinhoz hasonlóan talajon keresztüli hatással kiegészítve mindezt. A kukorica gyomirtó szer a kultúrnövény 2-8 leveles állapota között juttatható ki, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-6 valódi leveles fejlettségekor kell kijuttatni 1,0-1,5 l/ha dózisban.

Mindhárom kukorica gyomirtó szer megtalálható az IKR Agrár Prime Guard készítmények között, ahol a kifogástalan hatásfok mindig kiváló áron érhető el a sikeres növényvédelemhez! Részletekért keresse az IKR Agrár Kft. területi képviselőit! www.ikragrar.hu/kapcsolat