Egy kerttel kapcsolatban legtöbbek elvárása, hogy a látkép mindig tetszetős, harmonikus és színes legyen. Tavasszal a virágzó fák és cserjék, a hagymás dísznövények vagy éppen a virágos évelők adják a látvány gerincét, nyáron az egynyáriaké a főszerep, de persze lombos fák és bokrok is gazdagítják a látképet.


Ősszel az elszíneződő lombú dísznövények a legszebbek, ilyenkor ezek vörösbe, sárgába, barnába öltöznek, hogy csodás hangulatot teremtsenek. A legtöbb kertben a tél a probléma, hiszen a hideg hónapokban a megkopaszodó fák és cserjék dísztelenné válnak, ráadásul ilyenkor a virágos dísznövények döntő többségéről is le kell mondani.

Mi marad ilyenkor a kertben utolsó mentsvárként? Természetesen az örökzöldeké a főszerep, ám van még egy növénycsoport, ami ilyenkor is mutatós és dekoratív, ezek a télizöldek!

Milyen növénycsoportok vannak?

Az általános vélekedés jellemzően kétféle növénycsoportot különböztet meg, a lombhullatókat és az örökzöldeket, azonban a télizöldfajokat sem szabad kihagyni a számításból.

A valódi lombhullatók levelei ősszel maradéktalanul lehullanak, így ezek a fák és cserjék télen csupaszok lesznek, új lombozatot csak tavasszal növesztenek.

A valódi örökzöldek ezzel szemben egy időben legalább két levélgenerációval rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy az idősebb levelek még, az új levelek pedig már a hajtásokon vannak, vagyis a két levélgeneráció között nincsen hiátus.

örökzöld

A valódi örökzöldek egy időben legalább két levélgenerációval rendelkeznek – fotó: Pixabay

A harmadik, most már többször említett és legkevésbé ismert csoport a télizöld vagy más néven félörökzöld növényfajok kategóriája.

Mi is az a télizöld?

A télizöldek jellemzője, hogy leveleik az időjárástól, jellemzően a hidegtől függően a tél közepéig vagy enyhébb évszak esetén akár egészen a tavaszig, az új levelek megjelenéséig a hajtásokon maradnak, és csak akkor hullnak le, amikor az új lombozat elkezd növekedni. A télizöldfajok meghonosításával ezért egy közel ideális, köztes megoldás érhető el, hiszen

a kertben így lesz olyan példány, ami egész télen, akár a kikeletig megőrzi üde színét, ugyanakkor a tavasszal roppant lélekmelengető rügyfakadásról, levélnövekedésről sem kell lemondani.

További előny, hogy számos kertben a lombhullatók által szolgáltatott komposztalapanyag nagyon is fontos tényező, ezt az örökzöldektől nem kaphatjuk meg, ellenben a télizöldek adnak komposztálható zöldhulladékot, mégsem dísztelen a téli hetekben.

A télizöld, félörökzöld növénykínálat meglehetősen széles, a legkedveltebb ilyen növények, melyek ráadásul még novemberben is ültehetőek, az örökzöld orbáncfű, a téli jázmin, a télizöld fagyal, a közönséges fagyal, a mirtuszlonc, az illatos télizöld bangita, a tavaszi bangita vagy a télizöld tölgy.

lonc

A japán futólonc is télizöld növény – fotó: megyeriszabolcskerteszete.hu

Miért jó, ha télizöld van a kertben?

A télizöld növények fontos szerepet játszanak abban, hogy a kert négy évszakos legyen, megjelenésük a megszokott örökzöldekétől (fenyőféléktől, tujaféléktől) elütő, azoknál sokkal változatosabb külleműek, és izgalmasabb formavilággal rendelkeznek.

Tudatos ültetési stratégiával elkerülhető, hogy a birtok télen beszürküljön és egyhangúvá váljon, ez nem csupán esztétikai okokból fontos, az életteli, színekben gazdag mikrokörnyezet a háziak komfortérzetét, hangulatát is hatékonyan javítja!

Fontos megjegyezni a télizöldfajokkal kapcsolatban, hogy az örökzöldekhez hasonlóan ezek a növények télen is vegetálnak, vagyis fejlődésük nem áll meg, ami azt jelenti, hogy öntözésük a hideg évszakban sem hagyható ki. A tél is lehet aszályos és száraz, így a csapadék tartós elmaradásának idején, a tavaszi és nyári öntözési rendhez képest ugyan ritkásabban, de sort kell keríteni a nedvesítésükre.

Megyeri Szabolcs

Megyeri Szabolcs
kertész, kertészmérnök, blogger

Szabolcs az Agroinform.hu állandó szerzője, emellett kertészeti tanácsaival találkozhatsz saját blogján, Facebook oldalán és videócsatornáján is.

Ahogy a blogon olvasható, Szabolcs célja "a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni."