Újabb szakmai képzésekkel, projekttervek és projekthelyszínek egyeztetésével, valamint termőterületek és állattartó telepek bejárásával folytatódik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közreműködésével zajló mezőgazdasági fejlesztési program a Csádi Köztársaságban.

képzés

Az egyik legfőbb cél egy tudásközvetítő központ kialakítása – fotó: MATE

A MATE Szent István Biztonságkutató Központjához tartozó Trópusi és Szubtrópusi Fejlesztési Divízió szakemberei ismét Csádba utaztak, hogy a magyar humanitárius és diplomáciai szerepvállalás részeként megvalósuló mezőgazdasági fejlesztéshez kapcsolódva tovább folytassák a helyi szakmai partnerekkel megkezdett munkát.

Az egyik legfőbb cél egy olyan tudásközvetítő központ kialakítása, amely nemcsak elméleti, hanem gyakorlati példák révén is szolgálja a tudásátadást.

2023 decemberében a csádi Nemzeti Állattenyésztési Kutatóintézettel (IRED) elkezdett együttműködés és szakember képzés eredményeként 28 fő vehette át a MATE rektorától a képzés teljesítését igazoló okleveleket. Az együttműködés folytatásaként idén februárban a helyi állatfajták genetikai fejlesztésére és génmegőrzésére fókuszáltak a MATE szakemberei.

Az állattenyésztési fókuszú képzések mellett elkezdődött a takarmányozási lehetőségek felmérése is. Ezen a téren kulcsfontosságú a helyi növényfajták bevonása és a megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása, melyet a MATE szakemberei a helyi partnerekkel együttműködve mérnek fel.

állattenyésztés

Az együttműködés folytatásaként idén februárban a helyi állatfajták genetikai fejlesztésére és génmegőrzésére fókuszáltak – fotó: MATE


teve

A tevetej hasznosítása során kiemelten fontos a tejpor előállításának kérdése – fotó: MATE

Mivel Csádban található a Szubszaharai Afrika legnagyobb, 10 milliós egyedszámúra becsült teveállománya, az együttműködés keretében kiemelt figyelmet fordítanak a tevetartásra, a tevetej hasznosítására, valamint a tevéket érintő betegségek felmérésére is.

Ehhez kapcsolódóan az egyik fontos cél Afrika első tevegazdaságának kialakítása több ütemben, amely magyar know-how bevonásával a maga nemében egyedülálló lesz a kontinensen. A tevetej hasznosítása során kiemelten fontos a tejpor előállításának kérdése is, amely közép- és hosszútávú célként nemcsak belső felhasználásra lesz kiváló, hanem akár Csád exportterméke is lehet.

A szakmai egyeztetések során felmérik a funkcionális élelmiszerek előállításának lehetőségeit is, a helyi alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök felhasználásának figyelembevételével. Ez a kérdés egyfelől a lakosságot és az iskolákat, másfelől pedig a menekülttáborokat érinti.

A MATE szakemberei a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezérigazgatójával és munkatársaival további képzési lehetőségeket, valamint a csádi fél számára fontos kutatási területeket is egyeztettek. A központtal való szoros együttműködés azért is kiemelten fontos, mert az élelmiszerek előállításakor a központ tanúsítványára is szükség van.