A növények termését leginkább meghatározó elem a nitrogén. A növények nitrogén táplálása mesterséges úton vagy természetes úton lehetséges. A természetes út a talaj természetes nitrogénszolgáltatása, szerves trágya kijuttatása, nitrogénmegkötő szervezetek által megkötött nitrogén hasznosítása lehet.

Régóta ismert, hogy a pillangósok a gyökérgümőiben élő nitrogénmegkötő Rhizobium baktériumok nemcsak a pillangósok nitrogénigényét fedezik, hanem a talaj nitrogéntartalmát növelik, ez az utóvetemény jobb fejlődésében mutatkozik meg. Bár nem lehet minden növénynek pillangós előveteménye, de van megoldás a levegő nitrogén megkötésére.

Vixeran

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A szabadon élő nitrogénmegkötő baktériumok is képesek a levegő nitrogénjének megkötésére. Az Azotobacter salinestris CECT 9690 törzs alkalmazkodóképes, jó ellenállósággal rendelkező N megkötő baktérium. VIXERAN néven szilárd formulációban kerül kereskedelmi forgalomba.

Miben egyedülálló a VIXERAN?

  • Az egész növényt kolonizálja: 3X hatása van: levél- és gyökérszövetben él, ezenkívül a gyökér felületén biofilmet képez. Az új hajtásokba is eljut.
  • Széles pH és sótartalmat tűr el: 5-9 pH értékek között képes N megkötésre, jól tűri a magas Na tartalmat is, 25 g/L NaCl koncentrációt is elvisel (salinestris – sótűrő-a nevében is benne van!)
  • Tűri a magas vízkeménységet: nem kell a permetezővizet lágyítani, akár 20 g/l összes sótartalom esetén is zavartalan a nitrogén megkötés.
  • WP kiszerelés: 10 % nedvességtartalomra szárított kitartó spóra, amely nedvesség hatására aktiválódik, megindul a szaporodás.
  • Hosszú tárolhatóság: felbontás nélkül 2 évig tárolható.
  • Alacsony dózis: 50 g/ha, növényvédő szerekkel egymenetben kijuttatható.
  • Gyorsan szaporodik fel a növényben: 24/48 óra alatt beindul a N megkötés
  • Hűvös időben is hatékony: már 5 Cº felett életképes, 10 Cº felett szaporodik.

Mennyi nitrogént képes megkötni a VIXERAN?

Vizsgálataink alapján 30-40 kg N-t szolgáltat a Vixeran a növény számára hektáronként. Előnye, hogy a hatása elnyújtott, amint megtörténik a kijuttatás a nitrogénmegkötő baktériumok felélednek, szaporodnak, folyamatosan ellátják a növényt ammónium ionokkal.

Milyen a hatása a termésre?

A Vixeran kb. 30-40 kg/ha N hatóanyag csökkentést képes ellensúlyozni terméscsökkenés nélkül. Ha ki tudtuk adni a teljes tervezett N mennyiséget a Vixeran pótlólagos N forrása többlettermést tud biztosítani. Hazai engedélyeztetési vizsgálataink alapján az átlagos elért termésnövekedés 5 % volt, de a demo vizsgálatokban gyakran mérhető akár 10-15 %-os termésfokozás. Fontos, hogy az első kijuttatásnál a nitrogén mennyiségét ne csökkentsük le.

Kijuttatás időpontja, dózis

A VIXERAN dózisa 50 g/ha. Minden szántóföldi kultúrában engedélyezett! Kalászosoknál a kijuttatás időpontja bokrosodás közepe-szárba indulás, repcében szárba induláskor, kukoricában napraforgóban 4-6 leveles fejlettségnél. Kalászosokban gyomirtó szerekkel, regulátorokkal, gombaölő szerekkel (Axial One, AvoxaPeak, PeakTurbo, Moddus Evo, Amistar Era, Elatus Era, stb.) kombinálható. Kukoricában is együtt juttatható ki gyomirtó szerekkel (Elumis Bang, Calaris Pro, Casper) stb.

A Vixeran mikrobiológiai készítmény, amely az AÖP programnak növénykondicionáló alprogramjában 1 pontért is felhasználható!

További információért látogasson el a Syngenta Magyarország Kft. weboldalára vagy keresse területileg illetékes kollégáikat.

Horváth András

Fejlesztő mérnök

Syngenta