A sajtó képviselőit Balogh Viktor Gépkereskedelmi Üzletág igazgató kalauzolta végig a kiállításukon. A csarnok egyik felében a teljesség igénye nélkül megpróbálták bemutatni, hogy kínálatukban a szántóföldi iparnövény-termesztés teljes munkafolyamatára milyen technológiát és ahhoz tartozó gépsort kínálnak. Négy fő technológiai elemet mutattak be, úgy mint alapművelés, magágykészítés-vetés, növényápolás és betakarítás. Ezeket a mozzanatokat az igen széles gépkínálatunk egy-egy technológiai sorba illesztett termékének felvonultatásával prezentálták.

kite

Négy fő technológiai elemhez kapcsolódó termékeket mutattak be – fotó: Agroinform.hu

A erőgépválasztékuk kiállított modelljei az 5M szériától a 8R sorozatig a John Deere traktorlépcső egy-egy pontját képviselték. Valamennyi traktoruk felszerelhető azokkal a navigációs eszközökkel, amelyekkel a KITE RTK jelhálózatát használhatják. Az 5M széria felett minden traktor beépített automatikus kormányzással kerül értékesítésre.

JD

Az 5M szériától a 8R sorozatig voltak képviselve a John Deere erőgépek – fotó: Agroinform.hu

A talajerő-utánpótláshoz a RAUCH gépeket kínálják melynek intelligens műtrágyaszórói képesek talajmintavevések eredményeiből kialakított tápanyagtérkép alapján komplex műtrágyaelosztást követve területileg váltózó mennyiségű kijuttatásra.

Az alapművelés és a magágykészítés technológiai vonalát az itthon több mint 40 éves múlttal büszkélkedő RABE termékei képviselték. A vetés John Deere kínálatából a direktvetésre is alkalmas pneumatikus rendszerű, 750A típusú gabonavetőgépet, míg a szemenkénti vetéshez a moduláris építésű, Maxemerge vetőgépcsalád legújabb generációját mutatták be, amely megőrizte John Deere szemenkénti vetőgépek hagyományos értékeit, úgy mint a pontos mélységtartás. Ennél a szériánál már nem simán gravitáció segítségével, hanem egy kefés magtovábbító rendszerrel jut el a magárokba a vetőmag. A KITE Zrt. ezt a vetőgépet különféle kombinációban kínálja, felszerelhető sávtisztítóval, illetve folyékony tápanyag-kijuttató, sávpermetező eszközökkel.

A pneumatikus rendszerű, 750A típusú gabonavetőgépet mutatták be a John Deere kínálatából – fotó: Agroinform.hu

A mechanikus növényápoláshoz az Orthmann sorközművelő kultivátort ajánlják, amelynek a lecserepesedett talajréteg feltörése a fő feladata. Széles merevszárú kapákkal van szerelve, amely még a legkeményebb szárú gyomnövényekkel is könnyen elbánik. Az európai gépekhez képest sokkal robusztusabb, nagyobb tömegű gép, más típusú kapái vannak. Sekélyebben, szélesebben dolgozó sarló alakú kapákkal, vagy meredekebb szögállású, szélesebb agresszívabb un. western sweep kapatestekkel szerelhető, utóbbi a tápanyag-utánpótlás gyökérzethez való injektálására is alkalmas.

A John Deere önjáró permetezőgépeket már nem kell bemutatni, hiszen ma már kb. 150 darab ilyen növényvédő gép dolgozik itthon, így egyik piacvezetőnek számít ebben a szegmensben.

A KITE Zrt. a Valley öntözőberendezéseit már három évtizede alkalmazza a termesztéstechnológiájában kiváló eredménnyel. Túlnyomórészt ennek is köszönhető, hogy napjainkra közel 500 darab Valley Linear öntözőberendezés üzemel partnereiknél. 2012-ben vezették be a Variable Rate Irrigation, azaz VRI (módosítható dózisú öntözés) vezérlőrendszert. A körforgó Speed VRI például egy előre megírt recept szerint szabályozza körforgósebességét, és ezzel módosítja a kijuttatott adagot az adott irányban. A körforgó Zóna VRI a szórófej ki- és bekapcsolásával módosítja a vízadagot a gép hosszában és a menetirányban. A Lineár Zóna VRI-nél maximálisan 30 zónás kialakítás érhető el, 180 szegmenssel a lineár menethossz alatt. A VRI alkalmazásával a hozamnövekedés mellett víztakarékos öntözést valósíthatunk meg, illetve csökkenthetjük a különbségeket a terméseredményekben egy adott területen.

A John Deere kombájncsaládokat a "T" és a "W" sorozat képviselte melynek új generációja megnövelt szalmarázó felülettel, és növelt aktív tisztító felülettel kerül forgalomba.

kite

Megnövelt szalmarázó felület a John Deere "T" és a "W" sorozatban – fotó: Agroinfrom.hu

Az önjáró silózó családból a 8400-as modellel ismerkedhettünk meg. Mint ahogy azt az tájékoztatásból megtudtuk, a megnyerő vonalvezetésű silózó formáját Matthias Schönherr professzor, a Porsche egykori dizájn specialistája álmodta meg.

A John Deere 8000-es önjáró szecskázó szériája nyolc modellt tartalmaz 380 és 845 lóerő között. A sorozat minden tagja fel van szerelve a precíziós gazdálkodás eszközeivel. A gépek csúcstechnológiát képviselnek, kialakításuk a tökéletes vágási teljesítmény elérését szolgálja szálas és tömegtakarmány vagy biogáz előállításához szükséges terményekben.

kite

A John Deere 8000-es önjáró szecskázó sorozat minden tagja alkalmas a precíziós gazdálkodásra – fotó: Agroinform.hu

Az idei évtől a KITE Zrt. a takarmány kezelés és kiosztás terén a szlovén SIP (Strojna Industrija d.d.) kaszáival, rendterítő és rendképző gépeivel, illetve a német BVL (Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH & Co.KG) kiosztó kocsikkal bővítette kínálatát, melyekből néhányat a kiállításon is bemutattak a nagyközönségnek.

Az anyagmozgatáshoz a JCB hagyományos önjáró, skid-steer és teleszkópgémes rakodógépeit ajánlja a KITE, melyek között igazi újdonság volt az AGRIPRO teleszkópos széria megjelenése, amely egy teljesen új hajtásrendszerrel rendelkezik.  A rendszer szíve a DualTech variálható váltó, mely tökéletesen kombinálja a magas sebességű és jó vontatási paraméterekkel rendelkező JCB Powershift és az alacsony sebességű hidrosztatikus váltó előnyeit. A gyártó a két típusú váltó minden pozitívumát kombinálta a gyors gémciklusidőt biztosító, új fejlesztésű „Smart” hidraulika teljesítményével, és így jelentősen csökkent a JCB EcoMAX T4 final motorok fogyasztása.

jcb

Az anyagmozgatáshoz a JCB hagyományos önjáró, skid-steer és teleszkópgémes rakodógépeit ajánlja a KITE – fotó: Agroinform.hu

A kiállított gépek sorát a PELLENC szőlőtermesztésben alkalmazható gépei zárták, melyek közül kiemelkedett a Optimum 890 szőlőkombájn. A  hasmagasságának állíthatósága 0-70 cm, míg nyomtávolság állíthatóságának mértéke az első kerék esetében 2050 mm, míg a hátsónál 2265 mm, a gyűjtőtartály térfogata pedig 3600 liter. A Pellenc eszközhordozók hidrosztatikus hajtással vannak ellátva. A tisztítórendszer már a szalaggal megkezdődik, ugyanis a lyukacsos szalagon keresztül a must és a rázókarok által leválasztott bogyók átjutnak és egyből a tartályba kerülnek fel. Így csak az egészben maradt fürtök, a teljes termés mintegy 20-30 százalék maradt, aminek át kell menni a teljes a tisztítórendszeren. Az egészben maradt fürtök egy alsó ventilátoron mennek keresztül, ahol a rendszer eltávolítja a nem kívánatos leveleket, zöld részeket.

A Selectiv Process tisztítórendszerrel szerelt gépeknél a triőr helyett egy lineáris ujjas bogyózón mennek át a fürtök, ahol 100 százalékos bogyózás történik meg, ezután pedig a kettős görgősoron áthaladva a bogyók eljutnak a tartályba, a szármaradványt pedig elvezetik a görgők. A Pellenc Selectiv Process rendszere egyedülálló, ugyanis akár 99,8 százalékos tisztasággal is képes beszállítani a szőlőt, és gyakorlatilag egyből a présbe lehet üríteni, nincs szükség átengedni zúzó-bogyózó gépen. A motor teljesítménye a 4 hengeres esetében 150 LE, a 6 hengeresnél 175 LE.