A biológiai sokféleség (biodiverzitás) jelenti a Földön lévő összes életformának sokaságát, azok összekapcsolódását, melyek a bolygó népességének jövőjét képezik. A biodiverzitás biztosítja a Föld vízellátását, a levegő tisztaságát, a talaj termőképességét és fenntartása nagyban hozzájárul az egészséges élelmiszerellátás kialakításához. Annak ellenére, hogy a biológiai sokféleség képezi bolygónk élhetőségének alapját, az éghajlatváltozás és az azt okozó tényezők egyre gyorsítják az ökoszisztémák pusztulását.

biodiverzitás

A biodiverzitás megváltozása visszafordíthatatlan hatással lehet a terméshozamokra, a föld termőképességére, a vízre és az élővilágra egyaránt – fotó: Corteva Agriscience

A biodiverzitás megőrzése az egyik legtermészetesebb eszköz a klímaváltozás ellen

Minden év május 22. a Biológiai Sokféleség Világnapja, melyen világszerte a biodiverzitás fontosságára és az élővilágot veszélyeztető tényezőkre hívják fel a figyelmet.

Az ENSZ által nemzetközi napnak nyilvánított esemény célja, hogy növelje a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések megértését és a tudatosságot.

A biodiverzitás megváltozása visszafordíthatatlan hatással lehet a terméshozamokra, a föld termőképességére, a vízre és az élővilágra egyaránt. Az élelmiszer-ellátás alapjainak veszélyeztetése hosszú távon az élelmezésbiztonság folyamatos csökkenéséhez vezethet.

Az ENSZ szerint a biodiverzitás megőrzése az egyik legtermészetesebb eszköz a klímaváltozás ellen, mely jelentős szerepet játszik a biológiai sokféleség csökkenésében. Az egyre melegedő időjárásnak köszönhetően megváltoznak a vízi és szárazföldi ökoszisztémák, melyek egyes fajok kihalásához vezetnek. A klímaváltozás hatása a növényekre, a vírusok terjedésére és emberiség egészségére mára már vitathatatlan.


A hangsúly továbbra is a mezőgazdasági területek fenntartható művelésén

A biodiverzitás megőrzéséhez nagy mértékben járulhat hozzá a mezőgazdaság fenntartható fejlődése.

A gazdálkodók megfelelő vetőmag és növényvédő szer választással növelni tudják termelékenységüket, miközben a biodiverzitásra és a talaj egészségét megőrző szervezetekre gyakorolt hatásukat korlátozni tudják.

A biológiai, a nitrogénhasznosulást javító és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését segítő termékek fejlesztése egyre nagyobb figyelmet kap a mezőgazdasági szereplők körében. A hangsúly továbbra is a mezőgazdasági területek fenntartható művelésén, a termőföld egészségének megőrzésén van.

A legegyszerűbb technológiák alkalmazása, mint például a helyes vetésváltás vagy az állattartás integrálása pozitívan hat a terméshozamokra és hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez, mely az élelmiszerellátás hosszú távú fenntartásának alapja.

corteva

Fontos a termőföld egészségének megőrzése – fotó: Corteva Agriscience

A zöld kémia elveit beépítik a kémiai folyamatok tervezésébe, a gyártásba és felhasználásba

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági vállalat elkötelezett a biodiverzitás támogatása mellett, mely 2030-as Fenntarthatósági céljainak egyik alappillére.

A vállalat arra törekszik, hogy olyan nagyobb terméshozamot segítő és az éghajlati viszonyoknak, valamint betegségeknek ellenálló vetőmagokat, természetes eredetű és fenntartható módon előállított növényvédő termékeket és technológiai megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, amelyek a védik a természetes vízkészletet, a talajt és a biodiverzitást, miközben növelik a gazdaságok termelékenységét és jövedelmezőségét.

Jó példa erre a vállalat Laser Duplo rovarölő szere, melynek hatóanyaga a Qualcova, a talajban található Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs tevékenységéből nyert természetes eredetű termék, amely tripsz- és hernyókártevők ellen nyújt hatékony védelmet és emberre, valamint melegvérű élőlényekre rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik. A Spinosad elnyerte a U.S. EPA Green Chemistry Challenge Award díjat, amely olyan új kémiai megoldásokat ismer el, amelyek a zöld kémia elveit beépítik a kémiai folyamatok tervezésébe, a gyártásba és felhasználásba.

A Corteva célja, hogy fenntarthatósági törekvései és innovatív termékei révén javítsa a termelők és a fogyasztók életminőségét, fenntartva ezt a folyamatot a jövő generációi számára. A vállalat a fenntarthatóság elősegítéséért továbbra is azokra a területekre fókuszál, amelyek segítik a gazdálkodók termelékenységét, a biodiverzitás megőrzését és javítják a vállalat működését.

Szerző: Bálint Sándor, Gombaölő- és rovarölőszer termékmenedzser, Corteva Agriscience