Sokan azt gondolják, hogy a zöldhulladékot kivihetik az erdő-mező szélére, hiszen azok úgyis csak növényi maradványok, lebomlanak, komposztálódnak, nem okozhatnak bajt, pedig ez nem így van! A kerti zöldhulladék veszélyes a természetes élőhelyekre nézve! Arról nem is beszélve, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális vagy bármely más hulladék lerakása – hívja fel rá a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park.

Miért ne vigyük ki az erdőbe a zöldhulladékot?

• A száraz gallyak, levelek fokozottan tűzveszélyesek, és a nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok öngyulladáshoz is vezethetnek.

A zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját juttathatjuk a természetbe, amely ott tájidegen vagy invazív, elszaporodásuk esetén kiszorítják az őshonos növényeket. Folyamatos a küzdelmünk az invazív fajokkal, és számos kerti dísznövény is az! A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér- vagy gumómaradvány ehhez.

A zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció. Még ha nem látszik is, a földben védett növények – például hóvirág, csillagvirág, fekete kökörcsin – is lapulhatnak.


• A zöldhulladékkupacokba előszeretettel fészkelik be magukat az egerek és a patkányok, melyek vonzzák a rókákat. A fűnyesedékben és a hullott gyümölcsben szívesen turkálnak a vaddisznók. És mivel a kerttulajdonosok általában a lakóhelyük közelében válnak meg a felesleges hulladéktól, ezt követően a környező kerteket, baromfiudvarokat is meglátogathatják ezek az állatok.

• Az illegálisan kihelyezett hulladékok elszállíttatása jelentős költséget jelent a terület illetékes kezelője számára.

Arról, hogy mit tehetünk a zöldhulladékkal, ebben a cikkünkben olvashatsz.

Indexkép: Pixabay