A terméspotenciál optimalizálásában óriási szerepe van a hatékony és megbízható gyomirtásnak. Sajnos a valóságban csak ritkán (de leginkább sohasem) fordul elő a gyomnövények egyenletes kelése, egyöntetű fejlettségi állapota. Általánosságban elmondható, hogy elhúzódó gyomkeléssel kell számolnunk, valamint a gyomnövényeink fejlettségével együtt csökken azok irthatósága.

napraforgó

Forrás: FMC-Agro Hungary Kft.

Az állománykezelésre engedélyezett Express 50 SX® és Evorelle® Express™ gyomirtó szerek esetében ez nem jelent gondot, hiszen osztottan két ütemben (7-10 nap eltéréssel) is kijuttatható mindkét készítmény rugalmasan igazítva gyomflórához. Kimagasló szelektivitásuknak köszönhetően a napraforgó különböző fenológiai stádiumaiban is kockázat nélkül kijuttathatóak.

acat

Ne kockáztassuk, hogy a gyomok (pl. a mezei acat) jobban megerősödjenek, mint a napraforgónk – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az Express-toleráns napraforgó hibridek genetikai toleranciája lehetővé teszi az Express 50 SX® gyomirtó szer hatóanyagának lebontását a napraforgóban.

Miután ezek a gyomirtó szerek erre a célra lettek specifikusan kifejlesztve, így a napraforgó bárminemű visszafogása, károsodása nélkül alkalmazhatóak az erre alkalmas hibridekben, ellentétben a generikus, utángyártott vagy olyan szerek esetében, melyek eredetére nincs pontosan utánkövethető biztosíték.

A generikus termékek használatával a növényben akár visszafordíthatatlan kárt okozhatunk, valamint nem tudjuk meg, hogy milyen eredménnyel termeltünk volna az eredeti készítmény használatával. Mindezeken túlmenően felhasználásuk nem legális az Express-toleráns napraforgó növényvédelmében.

gyomirtó szer

A jobb oldalon látható napraforgót Evorelle® Expressgyomirtó szerrel kezelték, míg a balra található állomány generikus tribenuron-metil kezelést kapott. A kezelés után 3 nappal szemmel látható, hogy a bal oldali növény visszamaradt a fejlődésben. (Sárszentmihály, 2024.05.09.) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Fontos, hogy a napraforgó 6-8 leveles állapotáig végezzük el a gyomirtást Express 50 SX® vagy Evorelle® Express gyomirtó szerek valamelyikével, így a genetikai fejlődésre (a tányér és kaszatok kialakulására és fejlődésére) már nem lesz hatása az elvégzett kezelésnek.

mezei acat

Mezei acattal erősen fertőzött napraforgóban Express 50 SX® gyomirtó szerrel kezelt állomány 16 nappal kezelés után (Jánossomorja, 2022) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Minél nagyobb egy levél felülete, annál nagyobb a fotoszintézis hatásfoka: a napraforgó 8-20. levelei a legnagyobbak. Feladatunk, hogy ezeknek a felső levélszinteknek a kialakulását, fejlődését és minél hatékonyabb működését biztosítani tudjuk. Ebben az időszakban reagál a legérzékenyebben növényünk a növénykondicionálók és levéltrágyák alkalmazására. A RhizoMagic növénykondicionáló szer könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését. Napraforgóban csillagbimbós állapotban alkalmazott készítményekkel (pl. Rapid® CS rovarölő szer, Komplex Kénesbór műtrágya) együtt is kijuttatható.

A videóriportban kollégánk foglalja össze, hogy hogyan alkalmazhatjuk és segíthetünk akár többféle stressztényező ellen napraforgóban:

Növényeink megfelelő fejlettségi szinten, élettanilag aktuális időpontban való kezelése és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeinkben lévő maximális potenciált érvényesíteni tudjuk a változó időjárási körülmények ellenére is.

A fenti szempontokhoz igazodva keresse az FMC növényvédelmi és növénykondicionálási megoldásait a napraforgója terméspotenciáljának optimalizálásához!

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

fmc