Az talán senki előtt sem titok, hogy a magyar borok hatalmas népszerűségnek örvendenek a külföldi piacokon. A tavalyi évben 126 614 tonnányi bort exportáltunk, főleg a szlovákok, a németek, és a csehek számára. Itthon a magyar borokon túl az olasz, a német, valamint a francia fajták kerültek a polcokra. A hazai bortermelés világszinten ismert, a népszerűség pedig évről-évre növekszik - írta meg a Pénzcentrum.

Csökkenő tendencia

A KSH adatai szerint 2022-ben több mint 136 ezer tonna bort exportáltunk a különböző országokban, 2023-ban ez 7,2 százalékkal visszaesett, de még így is jelentősnek számítunk a külföldi piacokon. Bár a 2022-es év kiugrónak számít, 2023-ra sem lehet panasz. Ahogy a korábbi években, úgy tavaly is főleg Szlovákiába, Németországba, valamint Csehországba importáltunk magyar borokat. A palackos italoknál más a helyzet, hiszen itt már a belgák is becsatlakoztak, a hordós borokat pedig főleg a szlovákok, a németek, valamint a franciák vásárolják.

Nem változott a borexport

Ha megnézzük, hogy a magyar borexport fogadóországainak listája, hogyan változott, akkor nem sok eltérést észlelhetünk. A spanyol értékektől eltekintve a belgák kapcsoltak rá igazán, mag az Egyesült Királyság importja jelentősen visszaesett. Ezzel szemben a horvátok és az olaszok importja emelkedett, legalábbis, ha forintra átszámítva nézzük. A 20-as listán szerepelnek még a finnek és a szlovének, Litvánia és Fehéroroszország viszont eltűnt.


A mennyiséget tekintve még mindig a szlovákok, a csehek és a németek vezetnek. Őket az olaszok és a horvátok követik, akik tonnában már igen szép mennyiségben vásároltak bort. Értékben viszont már kevésbé feltűnőek az adatok. Ebből le lehet szűrni, hogy az egyes országokba kerülhettek kis mennyiségben borok, amik nagy értéket képviseltek. Ezek jellemzően a magas minőségű, hozzáadott értékű termékek.

Honnan kerülnek a magyar polcokra a külföldi borok?

Hazánkba az importált palackos borok háromnegyede Németországból, Olaszországból, Franciaországból, valamint Szlovákiából származik. Ez nem mindig attól függ, hogy milyet veszünk szívesen hanem attól is, hogy a kereskedőknek milyenek a nemzetközi kapcsolataik.

Nem elhanyagolható a magyar bortermelés

Az utolsó friss adatok 2021-ből származnak, akkor a világ legnagyobb bortermelő országa Olaszország volt, a teljes előállításnak a 19,3 százalékát ők adták. Őket a franciák, majd a spanyolok követték 17,65 és 13,82 százalékkal. Ez azt is jelenti, hogy a világ bortermelésiének több mint a felét az olasz, a francia, valamint a spanyol borok adják. Hazánk bekerült a TOP20-ba, hiszen a globális termelés 1,12 százalékát adjuk. Ezzel megelőzzük az osztrákokat, a görögöket, de lemaradunk a románoktól.

A világ bortermelése az utóbbi évtizedekben elég stabil volt, azonban a klímaváltozás sokat fog ezen rontani. A melegebb hőmérséklet lehet egyszerre áldás és átok a borászok számára, hiszen a hirtelen jött eső és jég az egész éves termést egyetlen pillanat alatt tönkre tudja tenni. A jövőben olyan területeken, amelyeknek a klímája most még nem, vagy már nem annyira kedvez a bortermelésnek, talán felkapottá válik. Ilyen lehet Anglia és a korábban nem túl meleg és igen csapadékos régiók.

A meleg sokszor áldás, még többször átok a borászok számára - fotó: pexels.com

Bodor Bence borász a Pénzcentrumnak így nyilatkozott:

"Egyrészt, ami a vörösbort adó fajtákat illeti, a megnyúlt tenyészidőszak miatt jobban be tud érni a szőlő. Egy-egy jó évjáratban egészen különleges, mediterrán beütésű borok születnek a sok napsütésnek köszönhetően. Isteni savak, gyümölcsös ízek dominálnak. A villányi borvidéken ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy mediterrán a klíma"

- fejtette ki. Hozzátette, hogy az időjárási szélsőségek kialakulása, igen sok kárt okozhatnak. Egyre nagyobb és egyre gyakoribb lesz a hirtelen lezúduló csapadék, a korai rügyfakadás, amit aztán fagyok, jégeső követnek. Az egyes szőlőfajtáknak pedig nem tesz jót az extrém hőhullám, valamint az ezzel járó magas UV-sugárzás sem.