A sokoldalúan hasznosítható ipari kender vetésterülete és felhasználása világszerte növekszik. Régen elmúlt az az idő, amikor a kendert elsősorban rostnövényként használták – olvashatjuk az alliedmarketresearch.com portálon.

Hivatalos felmérések alapján a kender ma már több mint 25 000-féle termék alapanyagát képezi, a bútorgyártástól az építkezéseken keresztül a kozmetikai cikkekig és a gyógyszerekig. Az utóbb években pedig – magvainak magas fehérjetartalma miatt – egyre jobban terjed az élelmiszeripari és takarmányozási hasznosítása is.

Az ipari kender sokoldalúan felhasználható

Az ipari kender sokoldalúan felhasználható – Fotó: Pixabay

Fontos megjegyezni, hogy az ipari kenderben a kábítószerek előállításához használt tetrahidrokannabinol tartalom legfeljebb 0,3 százalékot tesz ki, tehát nincs olyan veszély, hogy az ilyen fajtákat drogkészítésre használják.

A kendertermesztés viszonylag egyszerű, nem sok műtrágyát és növényvédő szert igényel, jól beilleszthető az európai vetésforgóba, sőt fontos szerepet játszhat a talajok fertőtlenítésében és termőképességének helyreállításában, valamint a káros anyagoknak a levegőből való eltávolításában is.

Mindezek alapján a globális kendertermelés piaci értéke 2027-ig – az Allied Market Research becslése alapján – évi átlagban 22,4 százalékkal, a 2019. évi 4,9 milliárdról várhatóan 18,6 milliárd dollárra növekszik.