A légyölő galóca mérgező ugyan, de az erdő fenntartásában fontos szerepe van a fák gyökereivel kapcsolatban álló gombafonalai révén – írja az ng.24.hu.

A földi növényvilág nélkülözhetetlen segítőtársai a gombák, a gombafonalak ugyanis olyan tápanyagokat tudnak felvenni a talajból, amire a növények képtelenek, és így a gyökerekkel összekapcsoltan lehetővé teszik például a fák életét.

Mókusokat megfigyelve, melyek az ember számára mérgező légyölő galócát, párducgalócát falnak jóízűen Japánban, kiderült, hogy a mókusokra nézve nem mérgezőek ezek a galócák.


Ezeket a gombákat hallucinogén méreganyagaik miatt a különböző népek sámánjai az egész északi féltekén évezredek óta bőségesen fogyasztották, innen ered a "bolondgomba" elnevezés, ami nem a gomba, hanem az azt elfogyasztó állapotára utal.

A gombák spórái sértetlenül átjutnak a mókus emésztőrendszerén, ezáltal a mókusok hozzájárulnak a gombák terjesztéséhez és az erdők fenntartásához.

Mi lehet a gombák méreganyagainak ökológiai szerepe?

Az egyik feltételezés szerint éppen az, hogy a gombákkal táplálkozó állatokat távol tartsák, de úgy tűnik, a gombák néha hasznot is húznak abból, ha egy állat megeszi őket. Lehet, hogy a méreggel szemben ellenálló mókus és a gomba egy kölcsönös hasznon alapuló kapcsolatot épített ki az evolúció során, de ugyanezek a mérgek más, a gomba számára nem hasznos állatokat távol tudnak tartani.

Az indexkép csupán illusztráció (Pixabay).