A kávé növény nélküli előállítási lehetőségéről közölt egy fejtegetést az agrofundernews.com.

A kávécserje vegetációs periódusa közel fél évig tart, vagyis évente kétszer lehet kávébogyókat szüretelni. Az izraeli Pluri cég ugyanakkor – mintegy 10 éves kísérletsorozattal – bebizonyította, hogy a kávénövényből kimetszett sejtekből a más (nagy értékű vagy nagyobb kockázattal termeszthető) fűszer- és gyógynövény fajoknál széles körben, kereskedelmi szinten alkalmazott szövettenyésztéssel mintegy három hét alatt kávészemeket lehet előállítani, amelyekből a termesztett babkávéval azonos értékű ital főzhető.

Nemcsak kávébabból főzhető jó kávé?

Nemcsak kávébabból főzhető jó kávé? – Fotó: Shutterstock

A Pluri – a növényi és állati szövettenyésztésben szerzett tapasztalatai alapján – már egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely laboratóriumban akár 1.000 kávécserje termését képes helyettesíteni.


A kávészemek laboratóriumi előállítási költségeiről a cikk nem közöl becslést, mivel azt egyelőre csak Izraelben, Franciaországban és Kaliforniában, kis méretekben (néhány száz kilós mennyiségben) alkalmazzák. Az eljárás azonban a termőföld igény, a féléves ápolási költségek megtakarítása és az esetleges időjárási károk kizárása révén, aligha lehet veszteséges.