A kenderben megtalálható vegyületeket inkább csak a gerincesekre, így az emberre kifejtett hatásai alapján ismerjük, igen keveset tudunk arról, mi lehetett a növény eredeti célja velük – írja az ng.24.hu.

Mik azok a kannabinoidok?

A kenderben termelődő vegyületeket felfedezésük óta vizsgálják bódító és gyógyászati alkalmazási lehetőségeik miatt, de a kutatók eddig nem jöttek rá, hogy mi volt ezeknek az eredeti funkciója.

A kenderben található számos aktív vegyület minden kenderfajtában termelődik, de eltérő mennyiségben. A kutatók most arra jutottak, hogy ezek a növények rovarrágás elleni védelmét szolgálják.


A kannabinoid mint növényvédő szer

Korábban is feltételezték a kutatók, hogy valamilyen védelmi funkciója lehet a kannabionoidnak, azonban eddig nem voltak olyan átfogó kísérletek, melyek igazolták volna a rovarok elleni hatása és a növényben felhalmozódó mennyisége közötti összefüggést.

A Cornell Egyetem kutatói vizsgálataik közben észrevették, hogy egy ukrán kenderfajta nagyon fogékony a japán cserebogár rágására, miközben más változatokra ez nem volt jellemző. Vizsgálatuk feltárta, hogy ezek a fogékony ukrán kendernövények nem termeltek kannabinoidokat; azokat a fajtákat, amelyekben több termelődött ezekből a vegyületekből, kevésbé károsították a rovarok.

kender

A kenderben található számos aktív vegyület minden kenderfajtában termelődik, de eltérő mennyiségben – fotó: Shutterstock

További kísérleteik során sikerült bebizonyítaniuk, hogy azokat a leveleket, amelyek magasabb kannabinoidmennyiséget tartalmaztak, a bagolylepkehernyók kevésbé károsították. Ezt követően a laborkísérletekben a hernyók „étrend-kiegészítőként" kaptak különböző kannabinoidvegyületeket, és ekkor fény derült arra, hogy annál jobban lassult a hernyók növekedése és annál kevesebb hernyó maradt életben, minél több volt a kannabinoid az étrendjükben.

A kísérletek arra utalnak, hogy a kannabinoidok hatékony növényvédő szerek lehetnek, de azt még vizsgálni kell, hogy mely rovarok ellen van igazán jelentős hatásuk. A továbbiakban a kutatók szeretnék megvizsgálni, hogy például a levéltetvekre milyen hatással vannak ezek a vegyületek, valamint hogy egy dél-amerikai szalmagyopárfélének, mely szintén termel kannabinoidokat, szintén van-e rovarok elleni védő hatása.

Ha a kannabinoidok megfelelő védelmet nyújtanak a rovarkártevők ellen, akkor növényvédő szerként is alkalmazhatók lesznek a jövőben.