Az Ottawai Egyetem kutatói felfedezték, hogy 4,5 százalékkal több energiát termelnek a panelek, ha valamilyen fényvisszaverő felület, azaz reflektor van a kétoldalas napelemek alatt, ami több fényt irányít rájuk.

Az erősen tükröződő dolog lehet egy egyszerű fehér felület is a napelemek alatt, a változás akkor is  4,5 százalékkal növeli a panelek energiatermelését. Fontos, hogy ezek a reflektorok közvetlenül a napelemek alatt helyezkedjenek el, így maximalizálva az előnyöket. Ez a bifaciális, azaz kétoldalas napelemeknél alkalmazható, melyek mindkét oldalukon képesek elnyelni a napfényt és elektromos energiát előállítani.

Ilyen napelemek már az 1970-es évek óta léteznek, de a mesterséges talajreflektorok még tovább növelhetik az általuk megtermelt energiát, változatlan technológia mellett.


Kanadában nagyon sok hó esik, az ország 65 százaléka évente több mint hat hónapon keresztül hó alatt van, ez pedig természetes fényvisszaverő felületként szolgálhat, így ez esetben nincs is szükség a reflektorra, elég csak gyakran hófödte helyre telepíteni a napelemeket.

Ráadásul a bifaciális napelemek úgy termelnek több energiát, hogy közben kevesebb helyet foglalnak, ami új távlatokat nyithat a sűrűn lakott városokban.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock