Vészesen közelegnek az ünnepek, így itt volt az ideje megnézni, hogy mekkora áremelkedések várhatóak a tavalyi évhez képest. Az Economx elemzése szerint a drágulás egyes termékek esetében brutális, hiszen van ahol 60-70 százalékos drágulásra számíthatunk.

Kevesebbet fogunk költeni?

A karácsonyi dekorációk ára például jelentős áremelkedést tapasztalhatunk, sok esetben közel 74 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor. Igaz ez a műfenyőre is, ahol 60 százalékkal kell többet fizetnünk, mint 2022-ben. A kalkulációk alapján az egyes ünnepi díszek esetében átlagosan 20 százalékos drágulást tapasztalhatunk.

A karácsonyi időszakban mindenki többet költ, jelentős pluszkiadásaink vannak, legyen szó az ünnepi menüsorról vagy éppen az ajándékokról. Emellett minden otthonban helyet kap a fenyőfa, a díszek, a dekorációk, amiket ma már minden nagyobb kereskedelmi láncnál beszerezhetünk. Bár még sok idő van karácsonyig, sokan már most nekiláttak a bevásárlásnak.

A maginfláció 2022-ben 15,7 százalék volt, az idei évben várhatóan 18-19 százalék között lesz. Ez hatással van az ünnepekre, az ételek alapanyagainak áraira, az ajándékvásárlási szokásainkra, nem beszélve a dekorációkról.

Mennyi az annyi?

A lap összeállított egy listát olyan termékekből, amikre minden háztartásban szükség van az ünnepek során. Az itt található termékek esetében a középkategóriás típusokkal számoltak. Kiderült, hogy a nordmann fenyő és az ezüstfenyő ára 11 százalékkal növekedett, míg a lucfenyő esetében több mint 21 százalékos drágulásra számíthatunk.

A korábban említett műfenyőkért közel 60 százalékkal kell majd többet fizetnünk, itt viszont fontos megjegyezni, hogy ezeket egyszer kell megvenni, amik sokáig használhatóak maradnak. A fényfüzérek és a girlandok esetében csupán 5-15 százalékos emelkedésről beszélhetünk, nem úgy, mint a nagyobb kiszerelésben kapható karácsonyfa díszek, ahol a drágulás akár 74,7 százalék is lehet.

Mi okozza a jelentős áremelkedést?

A karácsonyfa egy olyan eleme az ünnepi dekorációnak, ami a háztartások többségéből nem hiányozhat. Az infláció hatása azonban itt is érződik, hiszen a szállítási költségek, az üzemanyagok ingadozó ára, valamint a kiszámíthatatlan fuvarozói környezet mind-mind hatással van az élő fenyők áraira.

A nagyobb darabokat akár 15 évig is nevelni kell, mielőtt azokat ki lehet vágni. Metszeni, kártevőmentesíteni kell, ezek a munkák pedig mind költséges folyamatok. Tavaly még egy fokkal jobb volt a helyzet, hiszen a termelők nem hárították át a kereskedőkre a plusz költségeket, idén viszont más a helyzet. A piac folyamatosan szűkül, hiszen sok termelő felhagy a tevékenységgel, meg nem találnak alkalmazottakat.

Ami viszont a dekorációk áremelkedését illeti, itt is szerepet játszanak a szállítási költségek, valamint az árszínvonal emelkedése. A piaci verseny szintén felfelé tornássza az árakat, de nem segít az ilyenkor tapasztalható erős kereslet sem, ami a kínálatot is áremelésre ösztönzi. Aki ezekkel a termékekkel foglalkozik, azoknak ilyenkor kell megszerezniük az éves bevételeiket, hiszen nyáron nem lehet díszeket eladni.

A karácsonyfa díszek vásárlása helyett, bátran készíthetünk házi dekorációkat is - fotó: pexels.com

Készítsünk saját dekorációkat

Megoldást jelenthet, ha a családok többsége kreatív díszek gyártásába fog és azokkal aggatja tele a házat. Az ünnepi időszakban a gyerekek többsége örömmel fog ilyen tevékenységbe, így a hosszú téli estéken bátran belevághatunk valamilyen kiegészítő készítésébe. Nem véletlen, hogy sokan éppen az áremelkedés miatt döntenek úgy, hogy saját maguk vágnak vagy ragasztanak karácsonyfa díszeket. Ehhez azonban sok esetben rengeteg időre és türelemre, de főleg kreativitásra lesz szükség.