Az Ausztráliában őshonos, de Afrikában és Ázsiában is elterjedt, hazánkban viszont kevésbé ismert makadámdió termését a világ egyik legfinomabb diójának tartják. A 20 méter magasra növő, örökzöld fa termése egy 2-4 cm átmérőjű, csúcsosan gömbölyű, kemény (nehezen feltörhető), barna héjjal körülvett gyümölcs, amelynek kellemes íze a királydióhoz hasonló.

Makadámdió

Makadámdió – Fotó: Shutterstock

A magas koleszterinszintű dió nyersen vagy sütemények adalékanyagaként egyaránt fogyasztható. A gyümölcs magas arányban tartalmaz fehérjét és ásványi anyagokat, többek között foszfort, cinket, káliumot és mangánt.

Legnagyobb értékét azonban telítetlen-zsírsav tartalma, valamint egészségmegőrző hatása jelenti. B-1 vitamintartalma az idegrendszer, omega-zsírsavai pedig az immunrendszer zavartalan működését szolgálja.


Fogyasztása az európai országokban is növekvő tendenciát mutat, ezért a legfrissebb felmérések szerint a közeli jövőben árának mintegy 10-30 százalékos emelkedésére lehet számítani. Az ár 2023-ban világszerte történelmi mélypontra esett vissza, ez évtől viszont a héjas makadámdió átlagára kilónként 6 dollár körül várható.

Forrás: freshplaza.com