Sok családban még nem volt szívük lebontani a karácsonyfát, így lehet, hogy még nálatok is áll. Habár valószínűleg már nem szépségesen ragyog, mint az ünnepek alatt, hanem nagyon is megfogyatkoztak a tűlevelei. Azonban a lehullott tűleveleket is lehet hasznosítani. A növények hálásak lesznek érte.

A talajtakarás nagyon hasznos a növények számára. Ráadásul a számunkra is, hiszen jóval kevesebb energiát kell fordítani az öntözésre és a gyomlálásra, és a talaj állapota is sokkal jobb lesz, így több termésre, és szebb virágokra is számíthatunk.

Erre használd a tűleveleket

A tűlevelek kiválóak mulcsként. Azonban nem minden növény számára alkalmasak, mivel a tűleveleknek alacsonyabb a pH-ja, mint a kéregmulcsnak, vagyis a tűlevélmulcs a savas kémhatást kedvelő növényeknél használható. Ezért nyugodtan tegyük a rododendron, a hortenzia, a levendula, vagy a hanga alá, de a fekete- és a vörös áfonya alá is kiváló lesz.

fenyő tűlevél

A fenyőfa tűlevelei remek talajtakarók. Fotó: Shutterstock

Ehhez nyugodtan használjuk fel a kertben lévő fenyőfák tűleveleit is, hiszen a mamutfenyő vagy a vörösfenyő, a feketefenyő, a jegenyefenyő, és a hosszútűs fenyőfélék is remek megoldást jelentenek. Minél hosszabbak a tűlevelek, annál jobban engedik át a talajba az esővizet és szellős védelmet biztosítanak a talaj számára. Mivel a tűlevelek csak lassan bomlanak le, sokáig biztosítanak védelmet a növényeink számára.

Ezért fontos a mulcsozás

A talajtakarás nagyon fontos, hiszen megóvja növényeinket a hidegtől, a talaj nedvességét is képes tovább megtartani, és ráadásul a talajba kerülve még tápanyagot is biztosít növényeink számára.


A talajtakarásra használhatunk fűnyesedéket, szénát, szalmát, lombot, gyomot, aprított növényi maradványokat; de akár fakérget, ágakat, forgácsot, tűlevelet vagy kavicsréteget is. A tűlevél azért is nagyon jó talajtakaró, mivel savassá teszi a talajt, azonban nagyon fontos, hogy csak olyan növények esetében alkalmazzuk, amelyek számára kívánatos ez a talaj. Ilyen az áfonya, a málna, a szamóca, a magnólia vagy a páfrányok.

A mulcsozás nagyon egyszerű, hiszen a választott anyagot 2-3 cm vastagságban, egyenletesen kell szétteríteni a területen. Arra is kiváló, hogy az ágyások között biztosítsa a közlekedést, hiszen ahová mulcsot szórunk, ott nem kell a sárban gyalogolni.

1. A mulcs megóvja a növényeket a kiszáradástól, hiszen megőrzi a nedvességet, mivel nem éri annyi napsütés a talajt, így nem párolog el belőle a nedvesség olyan gyorsan. Ezért nem kell olyan gyakran öntözni.

2. De a gyomok ellen is kiváló, hiszen a talajtakarással kevesebb gyomnak van esélye kikelni. Ráadásul, mivel a talaj a mulcsozás miatt nedvesebb, így ha van is gyom, azt sokkal könnyebben, és gyökerestől tudjuk eltávolítani.

3. A mulcs idővel elbomlik, és gondoskodik a talaj tápanyag utánpótlásáról. Éppen ezért figyelni kell, és idővel pótolni kell a mulcsot. Mivel a mulcs beépül a talajba, azt jóval könnyebb lesz felásni. A mulcs alatt pedig nagyon sok hasznos élőlény talál majd lakóhelyet, akik segítségével a talaj még jobb minőségű lesz. A giliszták, a különféle hasznos gombák és mikrobák nagyon sokat tesznek azért, hogy minél egészségesebbé váljon a talaj a kertünkben, ezáltal szebbek és termőbbek lesznek a növényeink is.

4. A mulcs ezen kívül szabályozza a talaj hőmérsékletét, így nem engedi meg annak hirtelen lehűlését, vagy felmelegedését sem. Ezzel nagyon sokat tesz a növényeink egészségéért.

Ezeket a mulcsokat bátran használd

1. Fenyőkéreg-zuzalék, vagy faapríték

Egyrészt erdei hangulatot teremt a kertben, másrészt nagyon jó a vízáteresztő- és víztartó-képessége. 5-8 centiméteres rétegben kell elteríteni, viszont mivel magas a gyantatartalma, nehezen bomlik, így elég kétévente cserélni.

fenyő mulcs tűlevél

A tűlevél remek mulcsként, és nem csak a növényeknek tesz jót, de még jól is mutat. Fotó: Shutterstock

2. Kavics vagy kőzúzalék

A kavics lúgosítja a talajt, ezért alaposan járjunk utána, melyik növény számára ideális takaró. Viszont az utakat és a pihenőfelületeket nagyon jó takarni vele, ráadásul igen tartós.

3. Kagylóhéj

Igazán egzotikus látványt nyújt, és még a csigákat is távol tudja tartani. Néhány ágyás esetében próbáljuk ki, és ha tetszik, egyre több helyen is be lehet teríteni vele a talajt.

4. Fenyő tűlevél

A tűlevél savassá teszi a talajt, ezért nagyon fontos, hogy csak olyan növények esetében alkalmazzuk, amelyek számára kívánatos ez a talaj.

5. Egyéb takarók

Mulcsozásra használható még a fűnyesedék, a komposzt, a lehullott lomb, a fenyő, a tőzeg és szalma.

6. Növények, mint talajtakarók

A növények között is vannak remek talajtakarók. A talajtakaró növények nagy előnye, hogy sűrűn benövik a talajt, így a gyomokat is meggátolják a növekedésben. Ilyen lehet a fehér árnyékliliom, a bőrlevél, az indás ikravirág, a kúszó lángvirág vagy a foltos árvacsalán.

Ne hagyjuk tehát a talajt takarás nélkül, és így jóval kevesebb vizet fogunk fogyasztani, ráadásul a növényeink is jól fognak járni.