A MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén jártunk, ahol dr. Balla István, kutatásfejlesztési igazgatóval beszélgettünk arról az egy hónappal korábban létrejött együttműködésről, ami a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone és a Mikrovital terméket gyártó és forgalmazó Bio-Nat Kft. között jött létre.

A MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. növénytermesztési bemutató tere Gödöllő külterületén, Szárítópusztán található, ahol egy őszi tritikálé táblán jutattak ki drónnal növénykondicionáló készítményt. A táblát két részre osztották, az egyik fele a kezeletlen kontroll, a másik fele pedig a készítménnyel kezelt terület.

A tangazdaságban gyakoriak az ilyen kísérletek, kis és közepes parcellán külsős partnerek, illetve az egyetem oktatói, szakdolgozók, hallgatók számára biztosítanak területet kutatásra és egyéb kísérletek elvégzésére, gyakorlat megszerzésére.

Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője elmondta, hogy nemcsak a talajainkat, hanem a növényeinket is fel kell készítenünk a külső környezet változásaira annak érdekében, hogy eredményes legyen a termelés. Egy olyan készítményt alkottak meg, amely a növény immunizálása, szisztémás, indukált rezisztencia kapcsolatával tudja hatékonnyá tenni a növényeink növekedését. A készítménybe összeválogatott baktériumok a hazai palettában még nem találhatóak meg. Az új készítmény elnevezésére még egy nyereményjátékot is hirdettek: a nyertesnek 10 hektárra elegendő készítményt ajánlanak fel.

Következő beszélgetőpartnerünk Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese volt, aki megmutatta a készítmény kijuttatására alkalmazott DJI Agras T30 típusú, majdnem 3 méter átmérőjű, 30 literes tartállyal szerelt, 9 méteres szélességben kijuttatásra képes drónt, ami hidraulikus cseppképző rendszerrel van felszerelve. Elmondta: a drónos kijuttatás során meg kell felelni valamennyi légügyi és növényvédelmi szabálynak.

Ezután a gyakorlatban is megnéztük a drón működését kijuttatás közben.

Szó esett még a permetező drónok használatának jogszabályi feltételeiről: elengedhetetlen a megfelelő képzettséggel rendelkező drónpilóta (a képzések rendelkezésre állnak), típusminősítéssel rendelkező permetező drón, és egy olyan szer, ami engedélyezett drónos kijuttatásra. Jelenleg egy ilyen növényvédő szer létezik, de más, növényvédő szernek nem minősülő készítményből több is kijuttatható drónnal.

A Mikro-Vital készítményekről további információt itt talál.