Az utóbbi egy-két évtizedben a friss fogyasztásra szánt paradicsom előállítása világszerte üvegházakba tevődött át, ahol a helyes megvilágítás meghatározó szerepet játszik a termesztésben – írja a hortidaily.com.

Hozzáteszik, hogy a helyes megvilágítást nem lehet elméleti tanulmányok alapján beállítani, ahhoz több éves kísérletek szükségesek, figyelembe véve a külső fényviszonyokat, az egyes fajták, illetve típusok fényigényeit, valamint a megvilágítás erősségének, színspektrumának és időtartamának a terméseredményre gyakorolt együttes hatását.

Gyenge megvilágítás mellett a növény gyenge szárakat nevel és kisebb termést hoz. A fényerő növelése viszont növeli a megvilágítás költségeit.

a friss fogyasztásra szánt paradicsom előállítása világszerte üvegházakba tevődött át

A friss fogyasztásra szánt paradicsom előállítása világszerte üvegházakba tevődött át – Fotó: Shutterstock


A Wageningeni Egyetem a Merlice és a Brioso paradicsomfajtával végzett 20 hetes összehasonlító vizsgálatot a vörös fotonok százalékos arányának a fényspektrumon belüli változtatásával.

A vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a megvilágítás döntő hatást gyakorol a termesztés jövedelmezőségére.

A kísérlet alapján az Egyetem kifejlesztett egy olyan LED megvilágítási rendszert, amellyel optimalizálható a paradicsom megvilágítása.