A Bonni Egyetem kutatói izraeli kollégáikkal együttműködve megállapították, hogy bizonyos növények a stresszhatásokra (szárazság, hőség, rovartámadás stb.) hangokkal reagálnak, de az emberi fül számára nem érzékelhető (20 és 150 kilohertz közötti) hangtartományban – írja a smithsonianmag.com.

Ezt – a kutatók által „néma sikolynak” is nevezett jelzést – Itzhak Khait, a Tel Avivi Egyetem növényfiziológusa közvetlenül a növények mellé helyezett, ultrahangok érzékelésére képes mikrofonnal csaknem egyértelműen bizonyítani tudta. Azt még a kutatók nem tudják pontosan, hogy a növények hogyan képezik a hangokat.

Frantisek Baluska, a Bonni Egyetem munkatársa szerint ez a hangjelzés annak bizonyítéka, hogy tulajdonképpen nemcsak az állatok, hanem a növények is interaktív kapcsolatban állnak a környezetükkel. Azt is megállapították, hogy a dohány és a paradicsomnövény a vágás hatására 15-, illetve 25-féle hangot bocsát ki.

paradicsom

A paradicsomnövény a vágás hatására 25-féle hangot bocsát ki – fotó: Pixabay

Megfigyelték továbbá, hogy a szárazságtól szenvedő növények is hangokat adnak ki. Az ilyen hangok értelmezése és elemzése fontos jelzésül szolgálhat a növényeket fenyegető veszélyekről, és a hangok alapján fontos következtetéseket levonni az adott növény további ápolását illetően.

A kérdéssel a Lausanne-i Egyetem és más intézmények kutatói már korábban is foglalkoztak, és különböző folyóiratokban több tudományos értekezést közöltek. A szóban forgó hangok hallhatóvá tétele és pontos értelmezése még további kísérleteket igényel, de bizonyára jelentősen hozzá fog járulni a növények védelmének és táplálásának tökéletesítéséhez, illetve forradalmi változást idézhet elő a növénytermesztés hatékonyságának javításában.