A következő öv évre vonatkozó európai uniós prioritási lista tervezete a védelemre összpontosít, szinte semmit sem mondanak az éghajlatváltozásról. A zöldpolitika tehát felejtős lett a kontinensen - írta meg az Economx.

Kiszivárgott információk

2030-ig kiszivárgott uniós lista több furcsaságot rejt magában. Ezek közül az egyik, hogy a környezetvédelmet meg sem említik, kizárólag egyetlen helyen tesznek utalást rá, mégpedig az "üzletbarát környezet" megteremtésére tett ígéretben.

A dokumentum tele van a biztonságra, a migrációra, valamint a védelemre való utalásokkal. Az éghajlatváltozásról nem esik benne szó. A természet és a biológiai sokféleség nem számít fontosnak - számolt be a Politico.

Még változhat

Természetesen a tervezet még sokat változhat, mielőtt azt az uniós vezetők a júniusi európai parlamenti választások után jóváhagyják. Ennek ellenére a lista jól mutatja, hogy a prioritások megváltoznak. 2019-hez képest jelentős eltérést tapasztalhatunk, hiszen akkor a vezetők még az éghajlatváltozást helyezték a középpontba. Az akkori négy legfontosabb dolog a klímaserleges, zöld, igazságos és szociális Európa felépítése volt.


Változik a világ

Amikor 2022-ben az oroszok megszállták Ukrajnát, akkor az energiaköltségek azonnal az egekig ugrottak, nőtt a migrációval kapcsolatos aggodalom, ezzel együtt a szélsőjobboldal politikai ereje is. Az amerikai és kínai kereskedelmi háború pedig egész Európát elbizonytalanította.

A nyilatkozat első oldal szerint a jövő heti csúcstalálkozón teljes egészében a külpolitikára, a védelemre, valamint az uniós tagság bővítésére, illetve az illegális migráció elleni küzdelemre helyezik a hangsúlyt. Bár a versenyképes és virágzó Európa című fejezet említést tesz az éghajlatváltozásról, de csak alig pár szóban.

"Ez a terv a egy 20. századi katonai stratégiától várja, hogy megvédje az embereket a 21. századi biztonsági fenyegetésektől. De nem lehet lelőni egy futótüzet, és nem lehet lebombázni egy árvizet!"

– mondat el Ariadna Rodrigo, a Greenpeace uniós politikai kampányfelelőse.

A tervezetben külön alfejezet foglalkozik a migrációval és a védelemmel, a zöld átmenetet a "sikeres kettős átmenet" alá sorolják. Még egy apró utalást sem tesznek az EU 2050-es klímaserleges céljára.

Már a fenntartható mezőgazdaság sem akkora prioritás, mint a biztonság és a védelem - fotó: pexels.com

Hol a zöld, itt a zöld

A kiszivárgott információk szerint a villamosenergia-hálózatba való beruházások és a megújuló energiára való átállás felgyorsítása lesz a fő cél, emellett előre akarják mozdítani a kutatást, hogy felkészülhessünk az éghajlatváltozásból eredő új tényezőkre.

Ez azt is jelenti, hogy a környezetvédelem kiment a politikai divatból. Mivel az éghajlati katasztrófák már beütöttek, így nem ezeket akarjuk megoldani, hanem sokkal inkább védekezni tanítanának meg bennünket. A következő Európai Bizottság egyik legfontosabb prioritásaként a mezőgazdasági szennyezést jelölte meg.