Ismét barnamedvét láttak Aszód környékén. A település önkormányzata figyelmeztető táblákat helyezett ki, arra kérve a lakókat, hogy a lakott területeken kívül maradjanak az utakon, illetve kerüljék el a bozótos részeket és erdőfoltokat.

Professzor Dr. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója az eset kapcsán úgy véli: mostanában elég sok medveészlelés van itthon és ezek alapján kizártnak tartja, hogy valamennyi állat csak külföldről, Szlovákiából vándorolna Magyarországra. A professzor szerint biztosra vehető, hogy már idehaza is vannak szaporodó párok, azaz újra meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon. Mivel éppen most van a párzási időszak és mozgásukat tekintve ilyenkor a legaktívabbak a medvék, ebben az időszakban lehet a legkönnyebben találkozni velük.

medve

A medvéknek nincs már mitől tartaniuk, ezért tűnnek fel egyre gyakrabban lakott területek közelében, ami nyilvánvalóan a vadászat hiányának a következménye – forrás: Pixabay

Dr. Heltai Miklós szerint a korábbi fajok újbóli megjelenése és megtelepedése alapvetően jó hír, hiszen sokan panaszkodnak amiatt, hogy folyamatosan pusztulnak a természeti értékek, ehhez képest most megjelent egy állatfaj idehaza, amely „nem hajlandó kipusztulni, hanem alkalmazkodik az új élőhelyi rendszerekhez". Arra is figyelmeztetett: a nagyragadozók és az ember közötti kapcsolatnak „a kölcsönös tiszteleten és félelmen kell alapulnia", azaz nemcsak az embernek kell a medvétől félnie, hanem a medvének is tőlünk. Véleménye szerint elgondolkodtató, hogy az elmúlt évtizedekben utóbbi nem igazán érvényesült és egyre több a medvetámadás. A tudományos kutatások alapján világos összefüggés van a barnamedve-állomány növekedése és az embereket ért támadások között.


Ennek okát Heltai Miklós abban látja, hogy a medvéknek nincs már mitől tartaniuk, ezért tűnnek fel egyre gyakrabban lakott területek közelében, ami nyilvánvalóan a vadászat hiányának a következménye. Azt is kifogásolta, amikor valaki a medvékkel való együttélésről beszél, mert szerinte ez pozitív töltetű, az egymást partnerként való elfogadásra utaló kifejezés – a nagyragadozókkal kapcsolatban azonban nincs értelme ilyesmiről beszélni.

„Velük nem lehet együtt élni, velük csak együtt létezni lehet" magyarázta.

A professzor szerint az együttlétezés alapja a már említett kölcsönös tisztelet és félelem. Rámutatott, ha már egyszer a barnamedve itt van, arra kell ügyelnünk, hogyan kerüljük el vele a találkozást. Mint mondta: nem szabad a közelébe lépni, minél távolabb kell tőle elhaladni, ha esetleg találkozunk vele.

„Nem kell keresni a kontaktust, nem szabad fotókat készíteni, hanem valamilyen úton-módon, hatásosan el kell érni a medvénél, hogy ő is féljen tőlünk" – összegzett Heltai Miklós.

Forrás: InfoStart