A rovarfehérje egyre szélesebb körű hasznosításával és a rovartenyésztő farmok számának szaporodásával egyre sürgetőbben vetődik fel a kérdés, hogy mit lehet kezdeni az ilyen létesítményeknek az eredeti célra nem hasznosítható melléktermékeivel.

üvegház

A „Kickin' Frass" néven forgalmazott termékek jó minőségű szerves trágyaként hasznosíthatók – fotó: pixabay.com

A hortidaily.com tudósítása szerint, a talajegészség és termékenység fenntartását célul kitűző kanadai SureSource Agronomy vállalat bejelentette, hogy a többnyire a kanadai London város nagyüzemeiben nevelt tücskök és egyéb rovarok ürülékéből, külső csontvázaiból és kidobott takarmányaiból növényi tápanyag-termékek egész sorát kívánja előállítani, és piacra dobni.

Az eddigi vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy ezek a „Kickin' Frass" néven forgalmazott termékek jó minőségű szerves trágyaként hasznosíthatók bizonyos üvegházi zöldségnövények táplálásához, és erősítik azok immunrendszerét.


Ugyanakkor a szóban forgó melléktermékek ártalmatlanítása egyre nagyobb gondot, illetve kihívást jelent az országban.

Egy bioműtrágyákat hasznosító kanadai vállalat a múlt év áprilisában összesen 200.000 dollár támogatást biztosított a SureSource Agronomy és további tíz, hasonló tevékenységet, illetve kutatást folytató vállalat részére. Ezen túlmenően több más kanadai vállalat – többek között a Vineland is – hajlandó jól megfizetni a jó minőségű és hatékonynak bizonyult bioműtrágyákat.