MTA Növényvédelmi Kutatóintézet

nyomtatás
Postacím
1022 Budapest, Herman Ottó u. 15.
E-mail cím
atk@agrar.mta.hu
Telefon
+36 1 48 77 500
Fax
+36 1 48 77 555
Webcím

A Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI) 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézethálózatának tagjaként működő, nem nyereség-orientált költségvetési intézmény. Maga az intézet azonban több mint százéves múltra tekint vissza.

Az NKI profiljában a növényvédelmi kutatás szinte valamennyi részterületét felöleli. Vizsgálatainak tárgyköre a kórokozók, kártevők és gyomnövények biológiájára, a növények betegségekkel és abiotikus stresszfaktorokkal szemben mutatott ellenálló-képességének mechanizmusaira, a kórokozók és kártevők, valamint ezek természetes ellenségei közötti kölcsönhatásokra, e kölcsönhatásoknak a biológiai védekezésben való felhasználására, és a környezetvédelmi szempontokból biztonságos növényvédőszerek fejlesztésére egyaránt kiterjed. Az MTA intézethálózatának tagjaként az NKI elsősorban alapkutatásokat végez, de munkája a mezőgazdasági és dísznövények új növényvédelmi stratégiáinak kidolgozásában közreműködve alkalmazott kutatásokat is felölel.

A budapesti székhelyű NKI központi egysége Budán, laboratóriumokat, üvegházakat és a - 47 hektáros - szabadföldi kísérleti területet magában foglaló kísérleti telepe pedig mintegy 10 kilométerrel távolabb, Nagykovácsiban helyezkedik el. Kutatási osztályok: állattan, biotechnológia, kórélettan, növénykórtan, növényvédelmi kémia  Növényvédő szer kereső

[bezárás x]