Olasz kutatók, kísérletek segítségével kimutatták, hogy bizonyos, egyébként veszélyes kártevőknek tekinthető fonálférgek (nematódák), illetve az azokból előállítható Steinernema feltiae készítmény jól felhasználható különböző rovarkártevők irtásában – írj a hortidaily.com.

A kísérletben a szakemberek háromszori nematóda alapú kezelés után a fertőzésének 80 százalékos csökkenését tapasztalták.

Ez a módszer lehetőséget teremt többek között a paradicsom termesztésében óriási károkat okozó és más szerekkel gyakorlatilag nem fékezhető dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta) lárváinak irtására és kártételének csökkentésére. Ezzel a termesztők garantálni tudják az igényes piacok kiváló minőségű, szermaradványoktól mentes termékekkel való ellátását, és lényegesen csökkenthetik a mérgező növényvédő szerek alkalmazását.

Az észak-olaszországi Guidizzolo-ban működő Società Agricola Gandini Antonio kertészeti vállalat szakemberei háromszori nematóda alapú kezelés után a Tuta absoluta fertőzésének 80 százalékos csökkenését tapasztalták. Az elpusztult paradicsommoly lárvákon belül pedig a mikroszkopikus vizsgálat a parazita nematódák tucatjainak mozgását mutatta, ami egyértelműen bizonyította, hogy a lárvákat a nematódák ölték meg. Ezt követően a kertészet a lárvák tömeges megjelenése után minden alkalommal megismételte a kezelést.

A szóban forgó olasz vállalat évtizedek óta több jó hírű szupermarketet lát el friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, és ez csak abszolút higiénikus és szermaradványoktól mentes termékekkel oldható meg. Az új módszer garantáltan lehetővé teszi a kifogástalan termékminőséget, és egyben lényegesen csökkenti a növényvédelemre fordítandó költségeket. Ezért a Gandini cég – kutatóintézetekkel együttműködve – tovább dolgozik a módszer finomításán.