A Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben 2024. február 17-én, szombaton hagyományosan megidézésre kerül a falusi disznóvágások hangulata, megrendezik a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált.

böllérfesztivál

A disznóvágás – és a háztáji állattartás, -feldolgozás – a magyar kultúra alapvető része – fotó: Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál/Facebook

A Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált ebben az évben immáron kilencedik alkalommal rendezik meg, a falu ilyenkor teljesen megtelik, rendre sok ezren látogatnak el a színvonalas rendezvényre.

A komoly hagyományokkal bíró böllérfesztivál célja a vidéki értékek, a tradíciók, a falusi szokások, gasztronómiai hagyományok bemutatása. A disznóvágás – és a háztáji állattartás, -feldolgozás – a magyar kultúra alapvető része, annak továbbörökítése, hagyományának megőrzése nemes feladat, melyet a böllérfesztivál is segít a maga eszközeivel.

kolbász

Többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a kilátogatók – fotó: Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál/Facebook


Az évek alatt az esemény egyre nagyszabásúbbá vált, Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult. Székelyföld legtávolabbi csücskétől a Felvidéken át a Vajdaságig érkeznek csapatok, ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a kilátogatók.

A tíznél több csapat a hajnali órákban vág le egy-egy disznót, melyeket a település főutcáján kialakított portáikon, a közönség előtt dolgoznak fel a nap folyamán. Az érdeklődőket árusok, különféle egyéb programok és sztárfellépők, koncertek is szórakoztatják.

böllérfesztivál

A Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált ebben az évben immáron kilencedik alkalommal rendezik meg – fotó: Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál/Facebook

Folyamatosan frissülő információk a rendezvényről:

www.facebook.com/NemesgorzsonyiBollerfesztival

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a Nemesgörzsönyi Böllérfesztiválra! A belépés ezúttal is ingyenes, a jó hangulat garantált!