Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői 2001 óta eddig 18-szor hirdették meg az Állattenyésztési Termékdíj pályázatokat. A zsűri elnöke dr. Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója volt. Összesen 31 pályázat érkezett be határidőre.

A díjazottak névsora a következő:

Nagydíjas:

Adexgo Kft - Vitafort Zrt - Jefo Europe SA – Egyedi összetételű védett vitamin termékcsalád
Olyan premixekről és keveréktakarmányokról van szó, amelyek mikrokapszulázott bendővédett A, D és E vitamint tartalmaznak. A Vitafort Zrt által gyártott előkeverékek ezen mikrokapszulázott vitaminokkal, valamint az Adexgo bendőstabil, ill. retardizált fehérje és energia kiegészítőivel együtt a nagy tejtermelésre képest tehenek hatékonyabb és olcsóbb takarmányozását teszik lehetővé.

I. Takarmányozás:

1. Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – PigCare malacmentő program – Malacpanír, Platinum Milk+, Baby, Prestarter és Crémolit
A Pig Care malacmentő program több saját fejlesztésű terméket magában foglaló csomag azzal a céllal, hogy a nagy alomszámot produkáló szapora fajták, illetve hibridek malacai közül a lehető legtöbbet fel is tudják nevelni.

1. Agrifirm Zrt. – "Biztonságos megoldás a ZnO és kolisztin mentes takarmányozásra
A Babistar Safe prestarter malactáp – védőpajzs a malacok bélrendszerének egészsége érdekében.

2. ADEXGO Kft. – "Koncentrált N-3 zsírsavforrások"

3. PRO-FEED Kft. – "A túlzott antibiotikum használat csökkentése a borjúnevelésben DIAMOND LIQUI-PRO folyékony takarmánykiegészítő alkalmazásával.

II. Termelésirányítás, informatika, tartástechnológia, integráció:

1. Bos-Plus Kft. – CALF 35 a fejéstechnológia forradalma
Az eszköz lényege, hogy a borjú szopását próbálja lemásolni, hasonló vákuum és nyomás értékeket produkálva.
2. Bóly  Zrt. – GMO mentes termékpálya modell
3. Galldorf Zrt. – Újszerű sertésintegráció GMO mentes takarmánybázison

III. Állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszer-előállítás:

1. Bóly Mg Zrt – PC termékenyítés lehetőségeinek kihasználása a sertéstenyésztésben
A módszer lényege, hogy a mesterséges termékenyítés során a spermiumokat egy katéter segítségével közvetlenül a méhnyakon túl (PC=post cervical) a méh test végébe helyezik. Mivel így rövidebb utat kell megtenniük a petesejtig, kevesebb szaporítóanyag is elég a termékenyüléshez.
2. Adexgo – Egészségvédő hatású tej-, és tojásalapú élelmiszer prototípusok fejlesztése 
3. Kiss Gyula és Mozsgai József – Szarvasmarha egészségügyi kaloda 
3. Agrovíz Kezelési Kft. – Komplex kútkezelési rendszerek a mezőgazdaságban

díj

Idén is sokan pályáztak

A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatokra idén összesen 15 pályázat érkezett. Az Inputanyagok kategóriában a növények stresszérzékenységét csökkentő, egészséges fejlődését elősegítő anyagok bemutatása van túlsúlyban. A Technika, technológia kategóriában új eszközöket vagy új, munkaminőségjavító kiegészítő egységeket vagy a termelésben nehézséget okozó helyzet megoldására kínálnak jó, alkalmazható megoldásokat. A zsűri elnöke Prof. Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, a MTA doktora, SZIE MKK Növénytermesztési Intézet Földműveléstani Tanszékprofesszora volt.

A díjazottak a következők:

Nagydíjas:

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. – Biopajzs EK műtrágya a növények egészségéért
A Biopajzs termékkel a növény természetes ellenállóképességét célozták meg. A felvehető formában lévő mikro- és mezoelemekkel dúsított folyékony NPK levéltrágya fontos jellemzője az immunerősítő hatás.

Növénytermesztés I. Input anyagok – Termesztéstechnológiai ajánlások

1. díj: 
Bio-Nat Kft. – Mikro-Vital termékcsalád a növénytermesztésben
A termék jelentősége a légköri nitrogén megkötése, a foszfátmobilizálás, a kálium-feltárás és az aggregátum-képzés.

2. díj: 
Dió 896 Kft. – Biológiailag természetes eredetű levéltrágya a növények tápanyagigényének biztosítása érdekében: DIO VIN LOMBTRÁGYA
A lombtrágyák levélen keresztüli kijuttatása – gyökeresedést, virágzást segítő, kondíciófokozó, minőségjavító – gyors beépülést, hasznosítást tesz lehetővé. Az eredmény, egészséges, stresszhatásoknak ellenálló növény, jobb termés és jobb minőség.

3. díj:
Agrova Kft. – Phylazonit Technológia Termékcsalád
A Phylazonit tarlómaradvány-bontó baktériumkészítmény jelentőségét a kórokozók életterének csökkentése adja. A Phylazonit talajoltó és talajregeneráló baktériumkészítmények a tápanyagfeltárás, a növénytáplálás és a kórokozók elleni védelem révén jelentősek. A Phylazonit szója a szójatermesztés biztonságát a gümőképződés és a légköri N megkötésének fokozása révén növeli. Az Energia Humin és az Energia Plusz lombtrágyák a növények kezdeti majd későbbi fejlődési szakaszaiban járulnak hozzá a stresszmentes növekedéshez.

Növénytermesztés II. Technika, technológia

1. díj:
METALUCON KFT. – Konténer termékcsalád mezőgazdaságnak
A cég széleskörűen kihasználható, időtálló, gyorsan felépíthető, környezetbe illeszkedő konténereket kínál.

2. díj:
FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. – FLIEGL ADS 100 - letoló rendszerű trágyaszóró
Az új eszköz istállótrágyaszóró adapterrel 10 t/ha fedési normával, 12 m munkaszélességgel, mechanikus letoló szabályozással alapkivitelben – 6, 9, 14, 19m3 trágya kijuttatására alkalmas. A hagyományos láncos-léces, lehordó megoldásokkal szemben, érzéketlenebb a trágyában, óhatatlanul előforduló idegen anyagokra.

3. díj:
AgroVIR Kft. – AgroVIR  Global – Személyre szabott gazdálkodás
Az AgroVIR innovatív vezetői információs szoftver, komplex szemléletváltással segít a döntéshozatalban, hogy megbízhatóan, folyamatos szakmai alapokon nyugvó fejlődéssel, a legkevesebb idő és energia ráfordítással tudjanak hatékonyan, fenntarthatóan gazdálkodni.

Az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2018. május 10-12-ig várja a majd a látogatókat Hódmezővásárhelyen. További információt ide kattintva talál.