Kevesen örülünk a pitypang látványának a kertben. Ráadásul aki már próbálkozott a kiirtásával az tudja, hogy az egyáltalán nem gyerekjáték. Azonban a pitypang nem csak bosszúságot okoz, hiszen hasznos is lehet ez a gyomnövény. A gyermekláncfű ugyanis jót tesz a növényeinknek, sőt, még finom italt is készíthetünk belőle!

Ismerd meg a pitypangot

A pitypang, vagyis a gyermekláncfű áprilistól egészen nyár végéig virágzik. Sok néven ismerhetjük, hiszen van, aki békavirágnak, buborékfűnek, kutyavirágnak vagy kutyatejnek nevezi. A pitypang sajnos nagyon könnyen szaporodik, magjain kívül szétdarabolt gyöktörzsével is. Megszabadulni tőle igazán nehéz. A pitypang irtható vegyszeresen, de ekkor rajta kívül egyéb növényeket is ki fogunk irtani.

Vagy akár megpróbálhatjuk a kert teljes tisztítását majd újrafüvesítését, de a teljes sikert sajnos nem lehet garantálni. Azt azonban mindenképpen, hogy rengeteg időt és energiát fogunk elpazarolni rá. Mechanikusan is eltávolíthatjuk, vagyis a töveket ásóval emelhetjük ki a földből. Viszont egy dologgal számolni kell. Ha nem végzünk alapos munkát és esetleg szétdaraboljuk a gyökerét, azzal még több pitypang lesz a kertünkben. Ezért lehet, hogy jobban járunk, ha inkább megismerjük és felhasználjuk a pitypangot, hiszen ez a gyomnövény akár még hasznos is lehet a számunkra.

A pitypangnak örülnek a növények

Mivel a gyermekláncfű a földbe mélyen behatoló, hosszú karógyökerével értékes ásványi anyagokat vesz ki a talajból, és igen gazdag káliumban, olcsó és magas tápanyagtartalmú trágya válhat belőle. Ehhez készítsünk elő egy nagy, fedéllel ellátott vödröt, és gyökerestől dobáljuk bele a pitypangot. Öntsünk fel minden egyes kiló gyomnövényt 4 liter vízzel, majd fedjük le a vödröt és hagyjuk állni körülbelül 4 hétig. Hetente érdemes alaposan megkeverni. Azonban arra készüljünk fel, hogy a lének nagyon erős szaga van. A lefedett vödörben zajló folyamat a fermentáció, azaz erjedés, és azt, hogy ez jól halad, az erős szag jelzi. Amint kész, ritka szövésű vásznon vagy nejlonharisnyán keresztül szűrjük le, és dobjuk ki a szilárd részeket.

De ha nem szeretnénk ennyit foglalkozni ezzel a művelettel, akkor egyszerűen tegyük a pitypangot vízáteresztő zsákba, majd így merítsük egy vödör vízbe. Körülbelül 2-4 hétig hagyjuk érni a trágyalevet, majd használjuk fel. A pitypangos trágyalevet vízzel hígítva használhatjuk fel. 10 rész vízhez 1 rész trágyalevet keverjünk, majd öntözzük meg vele a növényeinket, amelyeknek a leveleire is permetezhetünk belőle. Azonban ne alkalmazzuk azoknak a növényeknek a levelein, amelyeket a közeljövőben kívánunk betakarítani.

A pitypang nagyon hasznos és finom gyomnövény

A pitypang leveleiben magas az A-vitamin tartalom, de C-, B-, és D-vitamin is található benne.  A gyermekláncfűből készült tea kiváló hatással van a májra és az emésztőrendszerre. A pitypang szára nyersen fogyasztva szintén segíti a máj működését, és a májgyulladások ellenszere, habár az íze elég keserű.

A legmegfelelőbb időszak a gyűjtésére, ha a leveleit virágzás előtt, a szárát virágzáskor, a gyökerét pedig tavasszal és ősszel gyűjtjük be. A gyermekláncfű bőségesen tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot. Minden része fogyasztható, a gyökere, a levele és a virága is bátran felhasználható. A pitypangban található fitonutriensek víz- és hashajtó hatásúak. Éppen ezért a fogyókúrában is segítségünkre lehetnek.

Ha elfogyasztunk pár pohár gyermekláncfűteát, az segít a húgyúti fertőzésekkel szemben, ezen kívül vízhajtó hatású, és hatásosan csökkenti a magas vérnyomást is. A máj egészségének megőrzésében is számíthatunk rá, hiszen kiváló méregtelenítő, és serkenti az epehólyag működését is. Felveszi a harcot az alkohol és a gyógyszerek káros hatásaival szemben. Segíti a vesénk működését, segít megelőzni a veseköveket, a húgyutak gyulladását, fertőzését is.

Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól. Segít megelőzni a daganatos betegségeket. A cukorbetegeknek is segít, mert serkenti a hasnyálmirigy működését és segít a vércukor-szint kiegyensúlyozásában is.

Edd és idd a pitypangot!

Fontos, hogy a pitypang, amit el fogunk fogyasztani, ne legyen az vegyszerrel fertőzött. Az is lényeges, hogy forgalomtól távol eső területeken szedjük a gyermekláncfüvet, ahol minél kevesebb szennyeződés érhette. Fontos, hogy napsütéses időben szedjük a pitypangot, amikor az teljesen kinyílt. Szedjük le a zöld részeit, mert azok keserűvé tehetik az ételt és az italt.


pitypang

A pitypangból készíthetsz ételt és italt is. Fotó: Shutterstock

A legegyszerűbb, ha a pitypang levelét és virágát nyersen, salátákhoz fogyasztjuk el. A virágát nyugodtan rántsuk ki, hiszen nagyon finom. De készíthetünk belőle szörpöt is.

A pitypangszörphöz mindössze 750 ml vízre, 1 kg kristálycukorra, 2 db. bio citromra, valamint 3 marék szép, egészséges pitypangvirágra van szükségünk. A pitypang virágát teljesen kinyílt állapotban szedjük le, és távolítsuk el a szárát. Ha a kertünkből szedtük és nem érte semmilyen vegyi szennyeződés, akkor ne mossuk meg, hiszen a bodzához hasonlóan úgy nagyon sok virágport veszítenénk. Inkább terítsük szét, hogy ha bogarak vannak benne, azok ki tudjanak mászni belőle.

Ezután áztassuk be a virágfejeket 750 ml hideg vízbe egy napra, majd öntsük rá a cukrot, vágjuk bele az egyik, alaposan megmosott citromot, és az egészet forraljuk fel. Amint elkezd forrni, együk le a tűzhelyről és csavarjuk bele a másik citrom levét. 

Apró lyukú szűrőn kétszer szűrjük át úgy, hogy a virágfejekből és a citromból nyomjuk ki a levet. Töltsük tiszta üvegbe, majd dunsztban hagyjuk kihűlni.

A pitypang tehát hasznos és finom gyomnövény, mégha olykor bosszantó is a jelenléte a kertünkben.