Május – hullik-e majd aranyeső?

Hazánk nagyobb részén egyre égetőbb szükség lenne már a kiadósabb csapadékra, így különösen fontos lenne, ha megérkezne a májusi eső, ami a mondás szerint aranyat ér.

Múlt havi előrejelzésünk, ha nem is stimmelt minden vonatkozásban, összességében mégis jónak nevezhető, hisz a jelzett „szokásosnál enyhébb áprilisi" idő – a hónap közepén lejátszódó drasztikus lehűlés ellenére is – igaznak mutatkozik, és a csapadék területi eloszlása is szeszélyesen alakult, követte sajnos az előre jelzettet, ugyanis a hazánk nyugati vidékeire zúduló nagy mennyiségű csapadék ott ugyan megszüntette az aszályt, ám az ország középső vidékeit és az Alföld nagy részét az áprilisi kis mennyiségű csapadék miatt továbbra is aszály sújtja.


Április első felében még arról szóltak a hírek, hogy a korai melegedés hatására egy hónappal siet az időjárás a naptárhoz képest, a hónap második felének hűvös, időnként hideg időjárása viszont helyreigazította az időjárás óráját. Valószínűleg minden növény jobban járt volna, ha sem a korai meleg idő, sem a drasztikus lehűlés nem következik be.

Ilyen előzmények után jó lenne, ha a május meghozná a „normális" meleg időt, és a szokásos csapadékosságával az ország aszályos vidékein is kiegyenlítené a korábbi hónapokban felhalmozott csapadékhiányt.

Mire számíthatunk a sokévi átlagértékek alapján?

A klimatikus adatokat elnézve a hőmérséklet fokozatos, de lassú emelkedése valószínű, a hónap folyamán mindössze 3-4 fok különbség van a hónap kezdete és vége között. A hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulnak májusban is, a hónap legmagasabb hőmérsékletét 1896. május 28-án mérték Kaposváron, ott akkor 36.0 °C-ot mutatott a hőmérő. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -6.4 °C-ot pedig 2007. május 2-án regisztrálták, Zabaron.

időjárás-grafikon

Hőmérsékleti klimatikus adatok – ábra: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve május a képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőjén áll, vagyis ez az egyik legcsapadékosabb hónapunk az év során (csak június és július előzi meg). A májusi nagyobb csapadék éppen jókor érkezne a vetésekre, javítva a növények növekedési, életben maradási esélyét. A havi csapadékösszeget tekintve, a tavaszi hónapok közt ebben az időszakban a legmagasabb az országosan lehulló csapadék mennyisége.

A havi csapadékösszeg országos átlaga májusban 61 mm. Nem egyenletes a csapadék területi eloszlása, ebben a hónapban az Alföld északkeleti vidékei a legszárazabbak, a legtöbb csapadék pedig a Dunántúl nyugati és déli részén szokott esni.

időjárás-grafikon

Csapadék klimatikus adatok – ábra: MeteoPlaza

Lássuk, mit mutatnak az előrejelzések! Lesz-e kiadós csapadék, és jön-e a meleg idő?

Május 1-5. között várható időjárás:

A hónap első napjaiban a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon és annak a kontinens középső része fölé benyúló, hullámzó frontrendszere alakítja időjárásunkat. Ezen a héten több alkalommal számíthatunk csapadékra, de főként záporok, zivatarok hozzák majd a csapadékot, emiatt szeszélyes lesz a csapadék területi eloszlása. Sajnos lesznek olyan vidékek (valószínűleg hazánk középső részén), ahol csupán pár milliméter fog esni, de akadnak majd olyan területek is, ahol akár 20-30 mm is eshet a hevesebb záporok, zivatarok hatására.

időjárás-térkép

A kontinens középső része felett hullámzó frontok hozzák a szárazabb idő után a hét második felében a csapadékot – ábra: MeteoPlaza

Nem csupán csapadékot, de a korábban felettünk lévőnél pár fokkal hűvösebb levegőt is szállít fölénk a ciklonrendszer, emiatt az április végi, kora nyáriasba forduló időnek gyorsan vége szakad. Kapunk egy kis ízelítőt a szeszélyes májusból, hisz ott, ahol hosszabb időre kisüt a nap, bőven 20 fok feletti értéket mutatnak majd a hőmérők, a tartósabban felhős, csapadékos területeken viszont jóval ez alatt maradhat a csúcshőmérséklet.

Május 6-12. között milyen időjárás várható?

A csapadékot adó felhők a hét első napjaiban elhagyják térségünket, kontinensünk nagyobb részén, így hazánkban is egy gyenge anticiklon veszi át az időjárás alakítását. Emiatt a hét hátralévő részében komolyabb csapadék az ország nagy részén nem valószínű, de a helyi hatások miatt nagyra növő gomolyfelhőkből hevesebb záporok, zivatarok bárhol kialakulhatnak. A nappali gomolyfelhősödés ellenére sok napsütésre számíthatunk, melegszik az idő, a csúcshőmérsékletet már inkább a 25 fok körüli értékek jellemzik, sőt a hét végén megközelíthetjük helyenként akár a 30 fokot is.

időjárás-térkép

Anticiklon lesz felettünk, a változékony, kiadósabb csapadékot hozó ciklonok frontjaikkal együtt távol vonulnak majd hazánktól – ábra: MeteoPlaza

Május 13-19. között ilyen időre számítsunk:

A hét első felében a hazánktól északra vonuló ciklon hullámzó frontrendszere okozhat elsősorban az északi vidékeken csapadékot, a csúcshőmérséklet ott ennek hatására több fokkal visszaeshet, másutt azonban nem valószínű komolyabb hőmérséklet-csökkenés. A hét utolsó napjaiban már a frontrendszer déli végén kialakuló mediterrán légörvény alakítja időjárásunkat.

időjárás-térkép

Mediterrán ciklon okoz a hét végén csapadékos időt többfelé is hazánkban – ábra: MeteoPlaza

Mivel ekkor még déli áramlással zömében meleg levegő érkezik fölénk, így a csapadékos idő ellenére sem számíthatunk jelentős hőmérséklet-csökkenésre, vagyis folytatódik a meleg idő, 25 fok körüli csúcshőmérséklettel.

Várható időjárás május 20-26. között:

A hét első napjaiban a mediterrán ciklon dél felé húzódik, feltöltődik (vagyis gyengül), és a kontinens északi vidékei felett kiépülő anticiklon veszi át hazánk időjárásának alakítását (6. ábra). Valószínűleg a magas nyomású képződmény déli oldalán leszünk, emiatt északkelet felől száraz, de egyúttal hideg levegő érkezik térségünkbe. Ennek megfelelően visszaesik a nappali felmelegedés mértéke és szárazabbra, naposabbra fordul az idő – ám hogy mégse legyen teljesen zavartalan a napsütés, arról egy hidegcsepp gondoskodik.

időjárás-térkép

A Balkán-félsziget felett örvénylő hidegcsepp okozhat majd záporokat, esetleg zivatarokat ezen a héten – ábra: MeteoPlaza

Hatására erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződésre, záporokra, zivatarokra számíthatunk, de országos eső nem valószínű.

Május 27-31. közötti várható időjárás:

A hét elején az északi anticiklon gyengül, a Balkán-félsziget felett lévő hidegcsepp távolodik, akár javulhatna is az idő, ám egy Kelet-Európa felett vonuló ciklon gondoskodik a hideg levegő utánpótlásáról.

időjárás-térkép

A Kelet-Európa felett lévő ciklon észak felől továbbra is hideg levegőt szállít térségünkbe – ábra: MeteoPlaza

A ciklon hidegfrontja nemcsak hideg, de nedves levegőt is szállít fölénk, hatására a hét első napjaiban többfelé várható eső, zápor, esetleg zivatar, és kimondottan hűvös időnk lesz (a mai előrejelzések szerint). A front átvonulása után, a hónap utolsó napjaiban viszont már az enyhülés jelei mutatkoznak időjárásunkban, melegszik az idő, június nagy valószínűséggel már nyári idővel kezdődik.

Összefoglalva:

A hónap első két dekádjában (nagyjából május 20-ig) változékony időnk lesz, ám ennek ellenére mégis az átlagosnál melegebb napok lesznek túlsúlyban, főleg a hónap közepén. Utána a hónap utolsó harmadában viszont már inkább a szokásosnál hűvösebb időjárás lehet a jellemzőbb.

Több front is átvonul felettünk a hónap folyamán, dél felől mediterrán ciklonok is elérnek bennünket, ezekből lehet kiadósabb mennyiségű csapadék is az ország nagyobb részén. Úgy tűnik, csapadékosságát tekintve május „hozza a kötelezőt", vagyis az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség nagy valószínűséggel leesik hazánk nagy részén. Az időbeli eloszlásra sem lehet egy szavunk sem, hisz a hónap elején, a közepén és a vége felé is várható nagyobb csapadék. A frontszünetekben pedig a záporok, zivatarok gondoskodnak majd a csapadékról (ezek viszont csak a vonulásuk mentén, egy viszonylag keskeny sávban öntöznek).

Ja, és a fagyosszentek.... Nos, ők az idén sem remekelnek, vagyis a hideg helyett nagy valószínűséggel éppen meleget hoznak. Ellenben másik jeles napunkon (vagy annak tájékán), Orbán napján (május 25-e) ha fagyra nem is, de a szokásosnál hűvösebb időre kell készülnünk.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Shutterstock