kén

Forrás: VulcanAgro Kft.

Elkezdődött a napraforgó, a kukorica, a cukorrépa és egyéb tavaszi vetésű növények vetése.

A talajhőmérséklet ideális (inkább már szárazak), a csapadékra még várni kell. A kelések ezért elhúzódhatnak, ami hosszú idejű „vadkárt” eredményezhet.

Legyen raktáron kén (is)!

Sok esetben már a vetést követő napokban láthatunk túrást vagy a szikleveles napraforgó rágását. Szinte azonnal ki kell menni és folyékony elemi ként fújni a táblára, mert a kén gázosodásához is kell néhány nap. Ez a késlekedés pedig több kárt okozhat, mint amennyibe a kénezés kerül. Tehát pár száz liter folyékony kénnek raktáron kell lennie, hogy azonnal be tudjunk avatkozni.

Mennyit kell fújni és mikor?

A folyékony elemi kénből (Profi S80) 6–10 liter/ha dózis között kell használni. Az egész táblát le kell kezelni, de nagyobb dózist a táblák szélein használjunk.

A kukoricánál a túrás ellen már a vetés másnapján fújjuk ki a ként.

A napraforgónál elég megvárni a kelést, a szikleveles állapotot. Az elemi kén „semleges” termésnövelő, amivel együtt használhatjuk a növényvédő szereket is.

nyúl

Sokkal több víz van a fiatal búzában. Mindenki szomjas, a növény, az állat – fotó: VulcanAgro Kft.

Meddig használhatjuk a ként?

Az elemi ként állományba akár több alkalommal is használhatjuk. Lehetőleg az esti órákban juttassuk ki, közepes-nagy vízmennyiség mellett.

A kén-szuszpenzió „világosabbra” színezi a növény levelét, ami védi a túlzott napsütés és a felmelegedés ellen. Ugyanakkor, ha a napégés, a hőség ellen akarunk védekezni, akkor a kén mellé érdemes egy kis kalcium-szuszpenziót (Kalci-Form300) is tenni.

A növényeknek a kén és a kalcium is hasznos tápanyag, de az igazi termésnövelést a „levél hűtése” fogja okozni.

Rendeljen már most ként, és vegye igénybe az akciókat!

Az elemi kén szuszpenzió 2024-től már új gyártási technológiával készül. Így nem okoz dugulást, bármilyen modern permetezővel bosszúság nélkül kijuttatható!

kén

Forrás: VulcanAgro Kft.

www.vulcanagro.hu

Tel.: +36-70/905 5000

VulcanAgro Kft.