Úgy tűnik, hogy elfogyott az ukrán gazdák pénze, hiszen a jövedelmük jelentősen csökkent, ami az utóbbi két év export nehézségeinek következménye. Az agrárminiszter elmondása szerint az ukrán gabona idén gyengébb minőségű lehet, de még az sem kizárt, hogy csökken majd a vetés területe - írta meg a Világgazdaság.

A szomszédos ország a világ egyik legnagyobb gabona- és olajosmag-termelője. A termésmennyiség azóta csökken, amióta az oroszok megtámadták az országot, hiszen jelentős területet foglaltak el Kelet-Ukrajnában. A háború hatására a gabona világpiaci ára meredeken növekedett, ami a szállításokban is fennakadásokat okozott.

A legrosszabb forgatókönyv

Ukrajna arra számít, hogy a gabona vetésterülete idén a tavalyival megegyező lehet tavasszal, bár előfordulhat majd némi csökkenés - mondta el Mykola Szolszkij mezőgazdasági miniszter pénteken a Reuters-nek. Ez volt Ukrajna első hivatalos előrejelzése a vetéssel, valamint a gabona mennyiségével kapcsolatban.

Tavaly tavasszal a helyi gazdálkodók 12,75 millió hektáron vetettek, amiből 5,7 millió hektár volt a gabona. A vetésterületbe 4 millió hektár kukorica tartozott, de 5,4 millió hektáron termeltek napraforgót, valamint 1,78 hektáron szójababot.


Az őszi búza esetében viszont más volt a helyzet, hiszen a rossz időjárás miatt "csupán" 4,2 millió hektáron tudtak gabonát vetni, ami jelentős csökkenést jelentett az egy évvel korábbi 4,4 millió hektárhoz képest.

Ukrajna 2023-ban 280 ezer hektáron foglalkozott tavaszi búzával, de ezt emelni szükséges, hiszen csak így tudnak ugyanannyit aratni, mint a korábbi években.

A szója vetésterületén változtatnának

A miniszter úgy nyilatkozott, hogy főleg a szója vetésterületét szeretnék növelni. A probléma azonban a jó minőségű szójavetőmagok hiánya, ami akadályt jelenthet a célok megvalósításában. Ide kapcsolódik a napraforgó alacsony ára, valamint a kötelező vetésforgó alkalmazása, ami megakadályozhatja a vetésterületek jövőbeni növelését.

Csak egy részét takarították be

Ami talán a legrosszabb, hogy tavaly csupán a kukorica egy részét tudták betakarítani, összesen 28,7 millió tonnát. A gazdálkodók kénytelenek spórolni, hiszen az export nehézségei miatt nem tudják eladni a terményüket, aminek hatására idén várhatóan gyengébb minőségű vetőmagot használnak majd.

Az ukrán tárcavezető elmondta, hogy az őszi búza egyelőre károsodás nélkül fejlődik, de a következő termés minősége már nem biztos, hogy ilyen jó lesz. A vetőmagok egyre rosszabbak, ami az árakra is hatással lesz.

Már tavaly is csak a kukorica egy részét tudták betakarítani - fotó: pexels.com

Az ukrán gazdák jövedelme az utóbbi két évben jelentős mértékben csökkent, hiszen alig van export. Az invázió előtt a szomszédos ország a világ negyedik legnagyobb gabonatermelője volt, ebből látszik, hogy milyen rossz helyzetben vannak.

A háború előtt Ukrajnában 110 millió tonna gabonát és olajos magot arattak le, ami 2023-ra 81 millió tonnára csökkent.