Rég nem látott kórokozó okozott súlyos problémákat szőlőben 2023-ban. Az előző három szezonban gyakorlatilag még észlelési szinten sem/vagy alig lehetett találkozni tünetekkel országosan. De sok szőlőtermesztő számára sajnos az elmúlt évben sláger lehetett volna a Sikátor együttes „Ó gyilkos peronoszpóra” refrénű nótája.

A késő tavasz és a kora nyár rendkívül csapadékos volt, és az állandó levélnedvesség kedvezett a kórokozónak a járványszintű megjelenéshez. Általában a peronoszpórás éveknek titulálható évjáratokban (2010, 2016, 2019, 2023) a májusi és júniusi nagy mennyiségű csapadék determinálta a járvány kialakulását. A későn elvégzett „tűzoltás” jellegű kezelések gyakran akár 50% termésveszteséget is jelenthettek az ültetvényekben. ilyen ültetvényekben a fertőzési forrás az idei évben is biztosíthatja a kórokozó megjelenését.

peronoszpóra

Peronoszpórás bogyók – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A peronoszpóra elleni védekezésnek fontos fenológiai fázisa a virágzás és az azt megelőző és követő időszak. A megelőző jellegű védekezések bizonyíthatóan jól vizsgáztak az előző szezonban, főleg, ha hatékony készítményt választottunk. Ezt egy kísérleti eredménnyel is szeretnénk szemléltetni.

A Syngenta portfóliója a legjobb megoldás a peronoszpóra elleni védelemre. A régóta alkalmazott mandipropamid hatóanyagtartalmú Pergado F mellé a 2024 évtől csatlakozott az oxatipiprolin és mandipropamid gyári kombinációja az Orondis Ultra 280 SC készítményünk. A készítmény egyesíti magában két olyan hatóanyag hatékonyságát, amik önmagukban is kiváló hatékonysággal rendelkeznek a peronoszpóra ellen.

A benne található oxatiapiprolin (30 g/l) egy új hatásmechanizmusú anyag, melyre jelenleg keresztrezisztencia sem ismert. A kórokozó lipid bioszintézisét, valamint egyes jelátviteli folyamatait gátolja. Már alacsony dózisban is kiváló hatékonyságú, a levél szövetébe is beszívódik, de jelentős része a viaszrétegben koncentrálódik, ennek köszönhető kiemelkedő preventív hatása.

peronoszpóra

A peronoszpóra életciklusa – forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A mellette lévő mandipropamid (250 g/l) egy jól ismert cellulóz bioszintézis gátló anyag. Ez az anyag az oospórás gombák sejtfalának fontos alkotóeleme. Képződésének gátlásával megakadályozza a gombák tovább fejlődését. Ennek köszönhető kiemelkedő megelőző és kismértékű gyógyító hatással rendelkezik.

Az említett hatóanyagok erősítik egymást, köztük kísérleteinkben egyértelmű szinergista hatás mutatkozik. Együttesen a kórokozó minden fejlődési alakja ellen hatnak és hosszú hatástartammal jellemezhetőek!

A kiemelkedő preventív hatás, valamint a hosszú hatástartam miatt a készítmény alkalmazását megelőző jelleggel célszerű elvégezni.

szőlő szőlő

Kezeletlen

Kezelt

Fotók: Syngenta Magyarország Kft.

Az Orondis Ultra 280 SC, mint gyári kombináció, 2024-től érhető el 1 literes kiszerelésben, II. kategóriás készítményként. Alkalmazható bor és csemegeszőlőben peronoszpóra ellen, továbbá fejes salátában, valamint paradicsomban és tojásgyümölcsben fitoftóra elleni védekezésre.

Szőlőben a 3.levél kiterülésétől zsendülésig alkalmazható, dózisát a permetezendő lombfal felülethez (LFF) szükséges igazítani. Egyszeri dózisa 0,45 liter/10.000 m2 lombfalfelület, maximum 0,67l/ha. Élelmezésügyi várakozási ideje kultúránkként változó, szőlőben 21 nap.

eredmények

További információkért látogasson el a Syngenta weboldalára vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu