Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) egy új, ún. „regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) hazai feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy lehetséges kialakításán dolgozik, amelyhez kéri a hazai gazdálkodók segítségét is – olvasható a nak.hu cikkében.

talaj

Fontos a talaj talaj minőségi és mennyiségi védelme – fotó: pixabay.com

A regeneratív gazdálkodás fogalma hazánkban a talajmegújító gazdálkodás definícióval is helyettesíthető, amely meghatározást sokan ismernek és használnak is.

Mint írják, a két fogalom egymás szinonimája és olyan mezőgazdasági gyakorlatokat jelent, amelyek a talaj egészségét és termékenységét javítják, például takarónövények alkalmazásával elért talajtakarásnak köszönhetően vagy csökkentett, elhagyott talajművelés eredményeképpen.


Miben új az ÖMKI által elnevezett és elindítani kívánt új feltételrendszer?

Olyan ökológiai gazdálkodással kapcsolatos feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy Magyarországon még nem létezik, amely mind a talajmegújító, mind az ökológiai gazdálkodási alapelveket figyelembe veszi és a gyakorlatokat ötvözi.

Ezen feltételrendszert kimondottan a hazai viszonyokra tervezi a kutatóintézet és az EU alapelvárásainál részletesebb – önkéntesen választható – szakmai követelményeket támasztana a benne részt venni szándékozó gazdálkodók felé. Középpontjában a talaj minőségi és mennyiségi védelme állna, amelyet biodiverzitást és talajvédelmet támogató gyakorlatok terén valósítana meg.

Mind az ökológiai gazdálkodás, mind a talajmegújító gazdálkodás, mint különálló rendszerek működnek egymás mellett. Ugyanakkor a kettő ötvözéséből egy magasabb szintű környezettudatos mezőgazdasági gyakorlatokból álló rendszert lehetne elérni.

A RÖG felelne meg leginkább egy olyan fenntartható gazdálkodás elvárásainak, amely pozitív hatással van talajaink egészségére, építi azt, növeli a biodiverzitást, továbbá egészséges, szermaradványmentes élelmiszert állít elő gazdaságosan – írja a nak.hu.

Első lépésként az ÖMKI egy kérdőívet készített, amelynek kitöltése 30 percet vesz igénybe és névtelenül tehető meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a gazdálkodókat – különösen a talajmegújító vagy ökológiai gazdálkodást folytató gazdálkodóit –, hogy támogassák az ÖMKI kezdeményezését szakmai tudásuk megosztásával.