burgonya, vagy krumpli, az egyik leggyakrabban az asztalunkra kerülő élelmiszer. Már reggel vele indíthatjuk a napot, burgonyás kenyér formájában, de köretként és levesként is visszaköszön az ebédnél, vagy akár főételként is megállja a helyét egy remek paprikás krumpli, vagy rakott krumpli formájában. De uzsonnára is csodálatos, krumplis pogácsaként, és még a meccsnézés közben is ott van velünk a belőle készült chips.

Nem véletlen, hogy népszerűsége töretlen, hiszen ez a Peru és Chile környékén őshonos finomság már mintegy 7000 éve a kedvencünk. De azon túl, hogy gyakran fogyasztjuk, túl sok mindent nem tudunk róla. Pedig, ha tökéletesen finom ételt szeretnénk belőle készíteni, egyáltalán nem mindegy, melyik fajtáját mire használjuk. Úgyhogy legközelebb, ha a piacon krumplit veszünk, készüljünk fel előre, hogy melyik lesz a készítendő étel számára a legmegfelelőbb. Ha pedig a kertünkben is helyet adunk neki, válasszuk ki a kedvenc ételeinkhez illő legjobb fajtákat.

Ez alapján válaszd ki a legmegfelelőbb burgonyát

A burgonyák bonyolult világában a rajtuk található jelölések segítségével tudunk eligazodni. Találhatunk közöttük fehérhúsúakat, sárgahúsúakat, vöröses héjúakat, illetve sárgahéjúakat is.

burgonya

Nem mindegy, melyik burgonyából mit készítünk. Fotó: Shutterstock

Az A-típusú burgonyafajták salátaburgonyák, ezért leginkább hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz illenek, mivel a húsuk kemény, nem főnek szét, keményítőtartalmuk alacsony, 9-12%. A legjobb magyar burgonya, ha salátát szeretnénk készíteni, a Somogyi sárga kifli. Gumója jellegzetes kiflialakú, héja és húsa sárga. Termőképessége alacsony.

A B-típusú burgonyafajták közé a főzni való burgonyafajták tartoznak. Ezeket elsősorban főtt, valamint rakott típusú burgonyás ételekhez, levesekhez, főzelékekhez ajánlott használni. Ezek a burgonyák sem főnek szét. Keményítőtartalmuk magasabb, 12-17%. Legismertebb magyar típusa a Balatoni rózsa, mely korai érésű, jó termőképességű, gumója közepes méretű, ovális, héja rózsaszín, húsa halványsárga.

A C-típusú burgonyafajták közé a sütni való burgonyák tartoznak. Ezek sült típusú ételek készítéséhez ajánlottak, mint amilyen például a hasábburgonya, de ezekből készülhet a legfinomabb chips is. Ezek könnyen főnek, magas keményítőtartalommal, amely 18-22%. Legismertebb magyar típusa többek között a Pannónia, amely a korai burgonyafajták közé tartozik, gumója nagy méretű, ovális, sárga héjú, világossárga húsú, íze pedig nagyon finom.


Általánosságban elmondható, hogy a sárga héjú burgonya inkább salátának és sütéshez való, míg a piros héjú burgonya megfelelő a főzéshez, tésztákhoz, pürékészítéshez, és levesekhez.

Érdekességek a burgonyáról

A Rózsa, Agata, Cleopatra, Luca, Katica, Sarolta, Réka, Desiré, Helena, Rebeka mind egy-egy csodás burgonyafajta neve. Azonban az édesburgonya csak nevében rokona a burgonyának, a batáta ugyanis semmilyen kapcsolatban nem áll a krumplival. Salátának és rakott krumplinak válasszunk Somogyi sárga kifli, Cherie vagy Agata, hasábburgonyának, tésztákba, pürének illetve héjába sült burgonyának Százszorszép, Kuroda, Vénusz Gold, vagy White Lady burgonyát. Mindenre jó, univerzális fajták a Rózsakrumpli, a Lilaburgonya, a Réka, a Rebeka, a Katica, az Aladin, vagy a Balatoni Rózsa.

Így legyen burgonya kertedben

A burgonya márciusban és áprilisban ültethető. Nem kényes, így szinte mindenhol megterem, de leginkább a közömbös, vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Az ültetésnél csak egészséges gumót használjunk. 70 cm sortávolságra, és 30-35 cm tőtávolságra ültessük el a gumókat, amelyhez kapával készítünk 15-20 cm mély fészket. Mindig a csírás végükkel felfelé rakjuk őket a fészekbe. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje az eredeti talajfelszín alatt, vagy száraz talaj esetén 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.

A burgonyatermesztés során nagyon fontos a töltögetés, amely elősegíti a gumókötést, továbbá megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön és még a gyomképződést is gátolja. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény szárának magassága eléri a 10-15 cm-t. Ezt követően legalább még egyszer végezzük el a töltést. A gumók kiszedésére a virágzás után kerülhet sor. Ekkor egyszerűen csak ki kell húzni a növényeket a földből, és leszedni a gumókat.

burgonya

Nem mindegy, melyik burgonyából készül a sültkrumpli, hogy igazán finom legyen. Fotó: Shutterstock

De ha nincs kertünk, dézsában vagy zsákban is termeszthetünk burgonyát. Ehhez szükségünk lesz egy legalább 50 cm körüli átmérőjű, és 100 cm körüli magasságú, lyukas aljú edényre, hogy ne álljon meg benne a víz. Az ültetés során a két gumó közötti távolság 10-15 cm legyen. Előtte fertőtlenítsük ki a dézsát, majd tegyünk 20 cm földet az aljára. Erre helyezzük a gumókat, a csírázó felükkel felfelé, majd takarjuk be őket 10 cm földdel.

Amikor a burgonya szára már 15-20 cm magasra kiemelkedik a talajból, töltsük fel a dézsát földdel. Mindig 10 cm földet rétegezzünk rá, de a növény lombja mindig a föld felett legyen. Ezt még legalább egyszer ismételjük meg. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan nedves legyen a föld, de ne pangjon a víz. Körülbelül 10 héttel az ültetés után elkezd virágozni a burgonya. Ekkor jött el a betakarítás ideje.

Ezért együnk gyakran burgonyát

A burgonyának csak a gumóját szabad fogyasztani, mert szárában, leveleiben, a burgonyagumó rügyeiben és a zöld héjában méreganyag található. Ezt a méreganyagot szolaninnek nevezzük, amely később a csírákban is megjelenik, ezért fontos fogyasztás előtt eltávolítani azokat a burgonyáról.

A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja, de az újburgonya ennek a dupláját tartalmazza. Emellett kiváló B1-, B6- és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.

A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, így a fogyókúrázók is gyakran fogyasztják.

Burgonyában gazdag kertet és tányért kívánunk!