A klímaváltozás előrejelzései szerint a következő években sajnos már az aszályos lesz az új „normális" évjárat. Az ilyen évjáratokra a növénytermesztő fel kell készítse talajait. A talaj aszály elleni felkészítésének jó eszköze a talaj optimalizálása meszezéssel.

Ezen 5 talajadottság javítását támogatja a talajok optimalizáló meszezése:

  • Talaj pH értéke: a termőtalajok folyamatosan savanyodnak (pH érték 6-6,5) a több évtizedes műtrágyahasználat és a forgatásos talajművelés következtében. A mésszel bevitt kalcium az ideális 6,5-7 pH-ra emeli a talaj pH értékét.
  • Talajélet: a 6,5-7 pH értéktől eltérő talajoknál a gyengébb talajélet csökkenti a talaj termékenységét, hiszen pl. a tenyészidőben felvett nitrogén 50%-a azokból a talajban lévő szerves anyagokból származik, amit a talaj élővilága tár fel a növények számára.
  • Tápanyag-elérhetőség: a növények a talajvízben oldódó tápanyagokat képesek felvenni. Az oldódás folyamatát és a tápanyagok hozzáférhetőségét a talaj pH-ja határozza meg.
  • Talajszerkezet: ha a talaj szerkezete tömörödött, akkor oxigénhiányos. Ha ilyen, akkor elégtelen a talajélet, kedvezőtlen a talajban a tápanyagok elérhetősége, feltáródása.
  • Vízellátás és vízszolgáltatás: a beállított pH-érték fokozza a talajéletet, ami a tápanyagok hatékony elérhetőségét támogatja. Előbbin keresztül javul a növények fejlődése, gyökerük dúsan szövi át a talajt, emellett a mésszel bevitt kalcium vagy magnézium segít kialakítani az ideális szivacsos talajszerkezetet, ami eltárolja és szolgáltatja a növények számára szükséges vizet még aszályban is.

A Calmit Agrar 2 nagyszerű termékkel segíti az előbbi 5 adottság, így a talajok vízellátási és vízszolgáltatási talajadottságának javítását:

mész mész
Termékkategória Granulált égetett mész Őrölt mészkőliszt
Tápanyag-
tartalom
95 % kalcium-oxid (CaO) 95% kalcium-karbonát (CaCO3)
Semlegesítési érték 95% CaO 53% CaO
Szemcseméret 3-8 mm < 0,125 mm
Nedvesség-tartalom < 1% <8% (kiszóráshoz)
Kiszerelés bigbag / ömlesztett ömlesztett
Kijuttatás röpítőtárcsás műtrágyaszóróval röpítőtárcsás tárgyaszóróval
mész őrolt mészkő

Hívja kollégánkat 2022. 06. 30-ig, hogy igénybe vehesse az ingyenes aszálycsomagunkat (talajmintavétel+laborvizsgálat+konzultáció) 200 EUR értékben!

Berecz Sándor, mezőgazdasági üzletágvezető
Telefon: +36 20 316 7764
E-mail: sandor.berecz@calmit-agrar.hu

Calmit Agrar logo

Calmit Hungária Kft.
2541 Lábatlan, Rákóczi út 60.
www.calmit-agrar.hu

Szeretne többet tudni a talajszerkezet javításának lehetőségeiről?

Görgessen és olvassa tovább cikkünket!

Milyen kockázatai vannak a rossz talajszerkezetnek a nyári időszakban?

Nyári aszályos időszakok hatásait csak fokozzák az egyre romló szerkezetű talajok; lassan és így komoly párolgási veszteséggel vezetik le a felületükre kiadott költséges öntözővizet, a hektikusan érkező csapadékot.

Eső után meszezés nélkül és több évnyi meszezés után

Balra: Eső után, meszezés nélkül: 40 mm csapadék után, rossz vízlevezetésű és tárolási képességű talaj, rajta megálló csapadékvízzel.
Jobbra: Eső után, több éve meszezett talajon: 40 mm csapadék után. J
ó vízlevezetésű és tárolási képességű talaj. Nincs párolgási veszteség, a talaj levezette az érkező csapadékot.
Fotó: Calmit Hungária Kft.

Ha rossz a talaj szerkezete, az nem képes a növények számára vizet tárolni, majd később vizet szolgáltatni, az ilyen talajokon tehát általánosságban gyenge a növények vízellátása. Ezeken a talajokon általában megfigyelhető az alacsony pH-érték. Az alacsony pH-jú talajokra mésszel kijuttatott kalcium (Ca) pozitív töltésével összeragasztja a talaj negatív töltésű talaj- és humuszrészecskéit, így ez lesz a vízmegkötő, szivacsos talajszerkezet kiindulópontja.

Növények vízellátása

Balra: Lemezes, rossz talajszerkezetű, lassú vízlevezetésű és gyenge vízszolgáltató talaj, sokszor alacsony pH-val. Jobbra: Megfelelően jó talajszerkezetű, gyors vízlevezetésű és komoly vízszolgáltató kapacitású talaj, megfelelő 6,5-7 pH-val.
Ábra: Calmit Hungária Kft.

A jó állapotú talajok szivacsos szerkezetükkel, a sok közepes vagy nagy pórussal segítik az öntözővíz/csapadék beszivárgását a talajba, ahol a víz a szárazabb időszakokra tárolódik.

A nyári időszakban érkező bármilyen csapadék kincset ér, hiszen ez is hozzájárul a későbbi talajmunkák és így vetések sikerességéhez is. Éppen ezért érdemes a nyári időszakban is gondoskodni a talajok szerkezetének javításáról, így segítve azok vízszolgáltatási képességének javulását, majd növényeink vízellátásának.

talajszerkezet javítása

Érdemes a nyári időszakban is gondoskodni a talajok szerkezetének javításáról – fotó: Calmit Hungária Kft.

Milyen szempontból segíthet a meszezés a nyári aszály tompításában?

Amennyiben a rossz szerkezetű talaj alacsony pH értékkel, vagy rossz tápanyagszolgáltató képességgel rendelkezik, úgy mindenképpen ajánlott a meszezéssel bevitt kalciummal támogatni a szerkezet javítását, így fokozva az előbb összefoglalt vízlevezetést és vízszolgáltatást a talajaink termőrétegében.

Milyen gyors és hatékony meszezési megoldások léteznek a vízlevezetés és vízszolgáltatás javítására?

A Calmit Agrar két modern, könnyen alkalmazható mészterméket és a legkorszerűbb talajelemzést kínálja a talajszerkezet és a vízszolgáltatási képesség javítására.

Calmit Agrocal 95 logo

A nyári és őszi talajmunkák előtt, akár nyáron kijuttatva az AGROCAL 95 égetett mésztermék a javaslatunk. Az AGROCAL 95 granulátumunk magas kalciumtartalmú, kalcium-oxid készítmény, amely talajba bedolgozva, ott a nedvességgel érintkezve, napokon belül optimalizálja a talaj pH-értékét, javítja a talaj szerkezetét, biztosítja a műtrágyák hatékonyságát és serkenti a talajéletet. Bármilyen műtrágyaszóróval (3-8 mm szemcsenagyság) kiszórható 300-800 kg/ha mennyiségben. A legjobb a magágykészítés/vetés előtt kijuttatni. Kiszerelése: bigbag vagy ömlesztett.

Kamiontételei: 22-24 t/kamion – bigbag-ben, 25-26 t/kamion – ömlesztve.

Rendelje meg és szerezze be már most az AGROCAL 95 granulátumot!

Az AGROCAL 95 kijuttatása műtrágyaszóróval

Az AGROCAL 95 kijuttatása műtrágyaszóróval – fotó: Calmit Hungária Kft.

Calmit Agrocal Mill 53 logo

A talajban a mészpuffer felépítésére, a pH-érték stabilizálására, a tartós, jó talajszerkezet kialakítására, a talajélet hosszan (több éven át) tartó elősegítésére az AGROCAL MILL 53 a megoldás.

Agrocal Mill 53 kijuttatása univerzális trágyaszóróval

Az AGROCAL MILL 53 kijuttatása univerzális trágyaszóróval – fotó: Calmit Hungária Kft.

Magas mésztartalma (>53% CaO) van. Mészszóróval, univerzális trágya- vagy komposztszóróval (az univerzális szórókhoz 8-10%-os nedvesítéssel biztosítjuk a terméket) kiszórható.

Nagyon finom textúrájának köszönhetően (100% <0,125 mm) a termék szemcséi egyenletes réteget és hatalmas savlekötő felületet biztosítanak a kijuttatást követően. Előbbi tulajdonsága, valamint előállítása miatt az AGROCAL MILL 53 hatékony, gazdaságos és univerzális.

Ömlesztve a szántóföldön tárolható, bármikor kijuttatható, amikor az idő engedi. Előbbi flexibilitása miatt a legjobban és legtervezhetőbben illeszthető a gazdaságok éves munkameneteibe, hiszen már a tervezett kijuttatás előtt kényelmesen és olcsón beszerezhető, lefogadható a tábla szélén.

Kiszerelése: ömlesztett. Kamiontétele: 25 t

AGROCAL MILL 53 szállítása majd tárolása szántóföldön

AGROCAL MILL 53 szállítása majd tárolása szántóföldön – fotó: Calmit Hungária Kft.

Összefoglalva; tehát van megoldás, hogy a nyári aszályban több víz álljon rendelkezésre növényei számára, de ehhez a talajszerkezet javítása az egyik fontos megoldás. Talajjavító meszező termékeink optimalizálják talajait, így azok levezetik és eltárolják a csapadékot, felvehetővé, hasznosíthatóvá teszik a drága ásványi műtrágyák tápanyagait, és magasabb termést hoznak!

Az AGROCAL 95 és AGROCAL MILL 53, illetve a Calmit Agrar talajelemzés szolgáltatásának információiért forduljon hozzánk bizalommal:

Berecz Sándor, mezőgazdasági üzletágvezető
Telefon: +36 20 316 7764
E-mail: sandor.berecz@calmit-agrar.hu

Calmit Agrar logo

Calmit Hungária Kft.
2541. Lábatlan, Rákóczi út 60.
www.calmit-agrar.hu