Az ázsiai szójarozsda (Phakopsora pachyrhizi) gomba által kiváltott betegség a szója levelein – a növény különböző fejlődési stádiumaiban – fekete, illetve sárgás vagy vörösbarna foltokat terjeszt, és a világban – főleg a magas páratartalmú területeken – évente több százmillió dolláros terméskiesést okoz, esetenként akár 80%-os terméskiesést is elérve.

szója

A rozsdával szemben rezisztens szójafajták kifejlesztése is lehetővé válik – fotó: pixabay.com

Az elváltozások kis pusztulákat alakítanak ki, amelyek kinyílnak, és barna spórák tömegét szabadítják a növényekre. A betegség különös veszélye, hogy a fertőzés tulajdonképpen csak akkor észlelhető, amikor a védekezés már csaknem lehetetlen.

A szójarozsda ellen eddig az elfogadható védekezési módot egyedül a peszticidekkel való költséges permetezés jelentette. Az elmúlt évben azonban a Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia Olajnövény Kutató Intézetének szakértői, mintegy harminc éves megfeszített munka után legyőzték ezt a rettegett betegséget.


A sikert a szójanövény rozsdarezisztenciáért felelős (Rpp6907 jelű) génjének a világon elsőként – 13.000 génforrás átvizsgálásával és ultra nagy mezők kialakításával – végrehajtott klónozásos lemásolása hozta meg, ami egyben a rozsdával szemben rezisztens szójafajták kifejlesztését is lehetővé tette. Jelenleg több ország kér szabadalmi jogot a felfedezett rezisztencia génre.

A kínai kutatások eredményeit a Nature Communications folyóiratban tették közzé.

Forrás: mundoagropecuario.net