Felhőszakadást és kiadós jégeső csapott le idehaza a Pilisre, Ausztriában pedig a burgenlandi szőlőültetvényekre pünkösdvasárnap este, illetve pénteken. Budakeszi, Nagykovácsi és Solymár térségében rövid idő alatt annyi jég zúdult le, hogy helyenként bokáig lehetett benne gázolni. A jégszemek javarészt cseresznye nagyságúak voltak.


Az ország számos pontján pedig felhőszakadás volt.

A Vaol tudósítása szerint nem kímélte a vihar és a jégeső Burgenlandot sem: a pénteki vihar után 1,3 millió eurós kár keletkezett a szőlőültetvényekben. A güssingi járásban jégeső borította az utcákat.

Az osztrák jégeső-biztosító szerint a mezőgazdaságot ért károk összesen 1,3 millió eurót tesznek ki. Michael Allacher Gols-i borász azt mondta: majdnem 100 százalékos a káruk, az idei betakarítást elfelejthetik. „Életemben nem láttam még ekkora jégesőt" – jelentette ki.

Ma és holnap is többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket ismételten felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek.


Zivatarokra valamivel nagyobb valószínűséggel a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, a középső országrészben, illetve Észak-Alföldön kell számítani. Helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel), viharos széllökés (60-80 km/h), illetve felhőszakadás (~25-30 mm, hegyvidéken elsősorban az Északi-középhegységben lokálisan > 30 mm) kíséretében. Estétől, késő estétől kevesebb helyen várható zivatartevékenység.

Forrás: Időkép, HungaroMet

Indexkép: Pixabay