A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.

Hozzáteszik, hogy a rovarok illatérzékelésének meggátlása vagy megzavarása – mérgező vegyszerek nélkül – jelentős eredményeket hozhat ezeknek a kártevőknek a leküzdésében.

A gátló vagy zavaró akciókban komoly szerep juthat azoknak a növényeknek, amelyek feltételezhetően vagy ténylegesen úgynevezett szagkötő fehérjéket (angol rövidítéssel: OBP-t) termelnek.


Egy kutatócsoport a feltételezett szagkötő fehérjecsalád (OBP-család) 97 tagját azonosította a paradicsommoly teljes genomjában. Az ilyen a fehérjék – a rovarok szaglószerveivel kölcsönhatásba lépve és a megvédendő növények mellé ültetve – alkalmasak lehetnek a kártevők elterelésére, illetve a hasznos rovarok odavonzására.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy a szagkötő képesség a célzott rovarok fejlődési stádiumától függően változhat. A kutatók azt egyértelműen kimutatták, hogy a Plectranthus tomentosa egyértelműen riasztja a paradicsommoly lárváit és felnőtt egyedeit.

Indexkép illusztráció: Shutterstock