"A 83-as főúton, Farkasgyepűnél csütörtök hajnalban az egyik kameránkon szarvasok és borjaik jelentek meg, nem is kevesen. De miért? Hát azért, hogy az útra kiszórt sót felnyalogassák. Szerencsére maradt még utána is só a burkolaton, mert a legfrissebb kameraképünkön is fekete az út, a mellette lévő terület pedig szép havas" – írta a Facebook oldalán a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Nem egyszeri alkalom

Hozzátették, hogy nem példa nélküli ilyet látni, ezért nagyon fontos, hogy vezetés közben mindig az útra figyeljünk, hiszen bármikor jöhetnek nem várt helyzetek, amikor azonnal cselekedni kell. A kamera.kozut.hu oldalon bárki böngészhetett a publikus kamerák felvételein. Ezek nem élő bejelentkezések, hanem néhány percenként frissített képkockák, de a funkciójuk megvan. Bármikor láthatjuk, hogy milyen az út- és a látási viszonyok alakulása.


A kamera mindent felvett

A kamera felvételei arról tanúskodnak, hogy a nagyvadak legalább két órán keresztül nyalogatták az útra szórt sót. Az útszóró só amúgy egy teljesen természetes anyag, semmi bajuk nem lesz tőle. Ennek ellenére emberi fogyasztásra nem ajánlott, a szarvasokra azonban nincsen káros hatással.

A sóra, valamint annak összetevőire a nagyvadaknak, főleg a szarvasoknak hatalmas szüksége van. A só több fiziológiai folyamatban részt vesz, közreműködik többek között a szervezet vízháztartásának, illetve vízelosztásának folyamatában. A sóhiány követelménye, hogy az állatok gyakrabban betegszenek meg, akár el is pusztulhatnak.

Évi 15-20 ezer gázolás

Nagyon kell vigyázni, főleg a fagyos téli éjszakákon, amikor téli gumi ide vagy oda, az autó csúszik és biztosan nem fog tudni úgy megállni, ahogy mi azt szeretnénk. Talán senki sem gondolná, de meglepően sok, évente legalább 15-20 ezer nagyvadat gázolunk el a magyar utakon. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adataiból kiderül, hogy minden harmadik elhullott kisebb-nagyobb vad a közutakon pusztul el. Ebbe a számba természetesen nem tartoznak bele a lelőtt vadak, amik száma ennél sokkal több.

A 4600 fácán, valamint az 5600 mezei nyúl általában csak kisebb károkat okoznak, de a 20 muflon, a 430 vaddisznó, valamint az 5800 őz, illetve a 1200 gím- és dámszarvas már totálkárosra is törheti a személygépkocsikat.