Október hónapban a szabadföldi munkálatokkal is készülünk a télre, s még mindig akad egy-két elintézendő feladat a támogatásokhoz kapcsolódóan is – hívja fel a gazdálkodók figyelmét a nak.hu

trágyázás

A 3 éves kötelezettségvállalási időszak alatt egyszer kötelező zöldtrágya, vagy istállótrágya alkalmazása a teljes területen – fotó: pixabay.com

Mint írják, így van ez többek között a VPAKG szántó-horizontális, aszály és erózióérzékeny szántó - támogatások esetében, amikor a 3 éves kötelezettségvállalási időszak alatt egyszer kötelező zöldtrágya, vagy istállótrágya alkalmazása a teljes területen – kivéve, ha ott mindvégig évelő szálas növények termesztése zajlik.

Ugyanakkor további vállalásként még egyszer megtehető mindez a horizontális szántó esetében talajaink szervesanyagkészletének, szerkezetességének, biológiai sokféleségének megőrzése, javítása érdekében. Amennyiben a gazdálkodó már ez évben szeretné teljesíteni mindezt zöldtrágya vetésével – mely egyben hasznos takarónövény is – azt még október 31-ig megteheti.

Amennyiben az érintett területén tarló vagy növényi borítottság nem volt biztosítva szeptember 30-ig, úgy az általános érvényű Feltételesség miatt ezt a másodvetést december 31-ig fenn kell tartania, ekkor nem elég az AKG-ban elvárt 60 nap.

Hirdetés

gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!


A vetésváltási szabályok megtartása érdekében tervezett hagyományos másodvetés is ezen időpontig tehető meg. Vetésváltás esetében a másodvetés külön növénykultúraként csak akkor vehető figyelembe, ha az általános elvárások mellett a másodvetés a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett főnövény betakarítása – vagy tarlójának felszámolása után - a következő év első főnövényének vetéséig - az agronómiailag indokolt idő figyelembevételével – a területen marad.

Idén mindenkire nézve fontos kritérium, hogy a másodvetésnek a megelőző főnövénytől különböző növénykultúrához kell tartoznia, azt is figyelembe véve, hogy a Brassica napus (takarmányrepce), Sinapis alba (fehérmustár), Raphanus sativus (retek) fajhoz tartozó növények egymás után még keverékben sem vethetőek – írja a nak.hu.

Általánosságban tudni kell, hogy a fentiekben ismertetett másodvetések csak abban az esetben kerülnek figyelembevételre, ha azokat a vetést követően 15 napon belül bejelentjük elektronikus úton az EK felületen agrotechnikai műveletként.

vetés

A másodvetésnek a megelőző főnövénytől különböző növénykultúrához kell tartoznia – fotó: pixabay.com

VPAKG belvíz érzékeny gyep zonális tematikus előíráscsoport esetében a betakarított széna lehordását legkésőbb adott év október 31-ig el kell végezni.

Amennyiben a gazdálkodó Natura2000 gyepterülettel rendelkezik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges – olvasható a nak.hu cikkében.

További információkat az alábbi linken érhet el: KAP 2023-2027