Sokan álmodnak arról, hogy a kertjükben gyönyörű zöld legyen a pázsit, tele színes virágokkal és madarakkal. A gyomok azonban könnyen elronthatják az összképet, ráadásul nem is annyira egyszerű tőlük megszabadulni. A gyomirtás módszereinek nagy része mind vegyszerekhez kötöttek, pedig vannak ennél sokkal "egészségesebb" és természetesebb megoldások is.

Gyomlálás kézzel

Az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás a kézzel történő gyomirtás. Amennyiben kicsi a kert, gyomokból sincsen túl sok, akkor remek szabadidős tevékenység lehet saját erőből kihúzni őket olyan helyekről, ahol nem szeretnénk, hogy gyökeret eresszenek. Vannak erősebb és ragaszkodóbb fajták, amikkel meggyűlhet a bajunk, ilyenkor a kézi gyomláló eszközök segítségével érdemes elvégezni a munkát. A legjobb akkorra időzíteni, amikor nedves a talaj, így sokkal könnyebb dolgunk lesz.

A hő erejének használata

A növények a túlságosan magas hő hatására elpusztulnak. Napjainkban már kaphatóak olyan elektromos gyomirtók, amelyek képesek igen magas hőmérsékletű levegőt fújni a gyomokra. Ez a megoldás elégeti a gazokat és még vegyszerre sem volt szükség.

Forró vizes gyomirtás

A forró víz szinte minden növényt képes elpusztítani. Ehhez nincs más dolgunk, mint vizet forralni és óvatosan a nem kívánt növényre öntjük. Ez megöli a növények szöveteit, azok pár napon belül elpusztulnak.

Használjuk talajtakarót

Ha végleges gyomirtásra vágyunk, akkor az egyik leghatékonyabb módszer a szövetek és a takarók leterítése. Ez ugyanis fizikailag megakadályozza a gaz növekedését. Megfosztja őket a napfénytől, valamint a levegőtől, esélyük sincs nagyra nőni. A gyomkorlátozó eszközök általában növényi anyagból készülnek, lebomlanak, ennek köszönhetően még a talajt is táplálják. Ha viszont nem akarunk erre költeni, használhatunk bármilyen sötétítős anyagot, bár ezek nagy része nem lesz környezetbarát megoldás.


Az öntözés technikája

Akármilyen abszurdnak tűnhet, de kizárólag a szeretett növényeinket öntözzük, sose az egész területet, így a gyomok sem tudnak annyira elszaporodni. Víz nélkül ugyanis nem sokáig bírják. Használhatunk hozzá csepegtető öntözőrendszert, amit a növény köré helyezve biztosan nem a gazokat öntözzük feleslegesen. A megoldás megkönnyíti a célzott öntözést.

Vegyszermentes gyomirtó

Szinte minden háztartásban vannak vegyszermentes szerek, amiket a gyomok cseppet sem szeretnek. Többségük olcsó, mégis igen hatékony a nem kívánatos növények elleni harcban. Az egyik ilyen az eset, amit a gaz ki nem állhat. Elég egyetlen fújásnyit a virágra vagy a gyökérre permetezni, ezzel megakadályozzuk a magtermelést és a növekedést. A végeredmény pedig a növény végleges pusztulása.

A legtöbben ápolt, zöld, és friss pázsitra vágynak. Ennek megteremtése azonban nem egyszerű feladat - fotó: pexels.com

A másik ilyen "vegyszer" a szódabikarbóna. Az olcsó alapanyag hatékony megoldás a gyomirtásra. Nem kell mást tennünk, mint a nem kívánatos gyom tövébe szórjuk. Óvatosan kell vele bánni, hiszen a többi növény sem szereti, így palántákhoz, egyéb zöldséghez vagy virághoz véletlenül se szórjunk belőle.

Az alkohol szinte mindenre megoldás, így a gyomirtásra is. A tömény szeszes ital, mint a vodka a gaz egy legnagyobb ellensége. Nincs más teendőnk, mint permetezőüvegben összekeverjük a vodkát egy kis folyékony mosószerrel és befújjuk vele a gazt.