Igaz, néha csak pár új növényt ültetnénk el – afféle ráncfelvarrásként –, míg máskor akár új térkő kerülne a régi burkolat helyére, vagy éppen a teljes kert arculatát változtatnánk meg. Egy biztos: tudnunk kell, hogy miként érdemes nekiállni a kert kialakításának, milyen új inspirációk szerint állnánk a feladathoz.

Bemutatjuk, hogyan teremthetünk összhangot a családi ház, a burkolat és a kert között, valamint hogy miként választhatjuk meg a könnyen fenntartható kert növényeit.

kert

Tudnunk kell, hogy miként érdemes nekiállni a kert kialakításának – fotó: swterko.hu

Burkolatcsere – Az új térkő kiválasztása

Burkolatcsere esetén az első lépés a térkő kiválasztása és a zöldfelület/burkolat arányainak megtervezése, hiszen ezek nagyban meghatározzák a kert megjelenését és funkcionalitását is. Fontos szempont még a burkolat színe, a mérete és a lerakási minta. A modern, geometrikus épületek a tágas terekkel egészen más burkolatot igényelnek, mint az egyre inkább teret hódító, rusztikus megjelenésű vidéki házak az ehhez kapcsolódó buja, vidéki kert vagy a „cottage garden” stílus.

Általánosságban igaz, hogy a nagyméretű kövek, mint az SW Hernádkő sokkal inkább érvényesülnek a minimalista épületek tágas, formális kertjeiben, míg a Mádikő a mindössze 12x12 cm-es, a macskakőére emlékeztető méretével a kisebb belső udvarokban vagy a titkos kertekben is kiválóan illeszkedik az ódon környezethez.

Bármilyen természetes vagy beton térkövet is választanánk, a megjelenés mellett vegyük figyelembe az időjárási viszonyokkal szembeni ellenállóképességet és az alacsony karbantartási igényt is, és ügyeljünk a szín és minta harmonizálására a környezettel.

Burkolatcsere esetén az első lépés a térkő kiválasztása és a zöldfelület/burkolat arányainak megtervezése – fotó: swterko.hu

Kerttervezés és növényválasztás

A kertek megtervezése során a növényválasztás kulcsfontosságú, és nemcsak a látvány, hanem a növények igényei miatt is. Vegyük figyelembe, hogy milyen:

  • a kert tájolása, amelyhez hozzátartozik a benapozottság, a szélirány, a fagyzugosság vagy a mikroklíma,
  • a kert talajtípusa, hiszen a nedves, levegőtlen agyagtalajokon és a gyorsan kiszáradó homoktalajon más-más növények díszlenek szebben,
  • a növények kifejlett kori mérete, hogy az apró kertet ne uralja le egy gyorsan és terebélyesre növő fa.

Természetesen vegyük számításba azt is, hogy mennyi időnk lesz a kerti munkára, hogy mennyire nehéz lesz a kertet gondozni. A hatalmas gyepfelületek vonzóak lehetnek ugyan, de a hazai klímán öntözés és a gyakori nyírás nélkül biztosan nem hozzák az elvárt eredményt.

A változatos, nagy fajgazdagságú kertek növényei kevésbé fogékonyak a betegségekre, illetve ha egy-egy növény el is pusztul, nem üresedik ki a kert, mint ahogyan ez történt a korábban gyakran ültetett tuja sövényekkel.

A változékony időjárásra és a sokszor csapadékszegény nyarakra a kerttervezők válasza a természet alapvető törvényeit szem előtt tartó fenntartható kert vagy a prérikert lett. Ugyanis a megfelelő növények kiválasztása nemcsak esztétikailag fontos, hanem hozzájárul a kert ökológiai egyensúlyához és a fenntarthatósághoz is. Az ellenálló, szárazságtűrő növények kevesebb gondoskodást igényelnek, és kiegészítik a kert természetes ökoszisztémáját.

kert

A harmonikus tér megteremtésének zálogai a gyönyörűen fejlődő és egészséges növények – fotó: swterko.hu

Az összhang fontossága a kertben

Ahhoz, hogy a kert, a családi ház és a burkolat összhangban legyenek, fontos, hogy a tervezéskor figyelembe vegyük mindhárom elemet. Az összhang kialakítása nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is fontos.

A harmonikus tér megteremtésének zálogai a gyönyörűen fejlődő és egészséges növények, a minőségi, az épülethez illeszkedő burkolatok és a helyes arányérzék. A vibráló színű növények ugyan elvonják a figyelmet a töredezett burkolatról, és a prémium térkövekkel a szakszerűen kivitelezett burkolatok is látványosak lehetnek, de az igazi összhang a kert és a ház között csak abban az esetben valósul meg, ha minden egységes egészet alkot.

A kertfelújítás lehetőséget teremt a kreativitás kibontakozására és az élhető, könnyen fenntartható kert megteremtésére. Érdemes időt szánni a tervezésre, hogy a tavaszi hónapokban történő kivitelezés után büszkén élvezhessük a megújult kertünket.