Az indiai marhatenyésztők komoly válságot élnek át: a tartós aszály miatti víz- és takarmányhiány arra kényszeríti őket, hogy nyomott áron értékesítsék állományukat, mivel a magas tejhozamú marhafajták nehezen viselik a hőséget. „Katasztrofális a helyzet, a gazdák igyekeznek túladni a marhákon a takarmány- és vízhiány miatt” – idézi a Reuters Ananthakrishnan Kannappan marhakereskedőt. Az Indiában kulcsfontosságúnak számító tejiparban és a csak maguknak termelő háztartásokban is elterjedtek a magas tejhozamú marhafajták.törpemarha

A marhák elájulhatnak vagy akár el is pusztulhatnak a forró időjárás miatt. – fotó: wikipedia.com

A Keralai Állatorvosi Egyetem munkatársai azért dolgoznak, hogy meggyőzzék a tartomány lakosait arról, hogy érdemes lecserélniük a magas hozamért tenyésztett fajtákat az indiai vechur és kasargod törpe marha fajtákra. A két apró termetű fajta sokkal jobban tolerálja a hőséget, mint európai származású társai, ráadásul sokkal jobban ellenáll a tőggyulladásnak is, ami évente mintegy 40 millió dollárnyi kárt okoz a keralai gazdáknak.

A tartományban tartott mintegy 2,3 millió marhának jelenleg mindössze 6,5 százaléka törpe fajta, ennek egyik oka, hogy bár az ára szinte megegyezik nagyobb társaiéval, tejhozama jóval kisebb. Az alacsonyabb víz- és takarmányfogyasztás miatt sok saját részre termelő gazda váltott törpe fajtákra, a nagy farmok vezetőit viszont még meg kell győzni arról, hogy a kisebb hozam ellenére is érdemes a helyi változatokat tartani. A keralai és gujarati kormányzat programokat indított a törpe fajták megismerésére és népszerűsítésére.