Gázolaj árak 605 Ft Benzin árak 607 Ft EUR 383.88 Ft USD 354.36 Ft CHF 386.85 Ft GBP 435.35 Ft

Üzemanyagárak

Az üzemanyagárak változása szinte az összes gazdasági szektort érinti valamilyen mértékben, hiszen bizonyos szintű logisztikai tevékenység majdnem az összes nemzetgazdasági ágazatban jelentkezik. Egyes szektorok az általános logisztikai tevékenységen túl is kitettek üzemanyagár változásnak, hiszen magához a munkavégzéshez és termékelőállításhoz is szükség van üzemanyagra. Benzin árak és gázolaj árak grafikonjainkról leolvashatók az aktuális értékek.

Üzemanyagok hazai piaci átlagárának alakulása
Aktuális átlagárak
Benzin:
607 Ft
Gázolaj:
605 Ft
Az ábra forrása:
KSH - Központi Statisztikai Hivatal

A mezőgazdaság hagyományosan az egyik legnagyobb üzemanyagfelhasználó, hiszen a szántóföldi munkák során használt gépek működtetéséhez folyamatosan szükséges biztosítani a felmerülő üzemanyag igényt. Az üzemanyag hírek nyomon követése a területi ellátásbiztonság miatt is fontos.

Figyeld velünk az üzemanyagok árának folyamatos változását a hazai piacon! Portálunkon mindig megtalálod az aktuális literenkénti árak magyarországi változásait. Az üzemanyag ár adatok a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos információközlésén alapulnak.

Az üzemanyag árak Európa-szerte és Magyarországon is központi szerepet töltenek be a közbeszédben, hiszen mind a külföldi, mind a hazai üzemanyag hírek komoly befolyással vannak a hétköznapi emberek és a gazdasági szereplők életére.

Üzemanyagárak változásának ábrázolása

Az árváltozást elsősorban idősoros módon, grafikonon érdemes ábrázolni, hiszen ezáltal egyértelműen kirajzolódnak a fő tendenciák. Az elemzésekben általában külön pontot jelent a kétfajta üzemanyagtípus egymáshoz való viszonya, a benzin árának és a dízel árának összehasonlítása.

A mezőgazdaság elsősorban az utóbbi üzemanyagfajtát használja, a mezőgazdasági erőgépek a legtöbb haszongépjárműhöz hasonlóan dízelmotorral vannak felszerelve, amely motortípus gázolajüzemű, így érthető módon az agrárium dízelfelhasználása igen jelentősnek mondható, ezért a gazdák főként a gázolaj ára iránt érdeklődnek.

Az árváltozására legnagyobb hatással az olaj világpiaci árának mozgása van, bár kisebb mértékben egyéb tényezők is befolyásolhatják. Mivel egy igen volatilis energiahordozóról beszélünk, amelyet sok esetben a gazdasági tényezők mellett politikai történések is mozgathatnak, ezért sokszor különösen húsbavágó lehet annak követése, hogy mennyibe volt egy hónapja a benzin ára, illetve mennyibe kerül most egy liter benzin.

Az aktuális üzemanyagárak felhasználásával egy online üzemanyagfogyasztás kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolható egy-egy mezőgazdasági gépre, vagy járműre vonatkozóan az üzemanyagfelhasználás költsége, amely az üzemeltetési és termelési költségek tervezése során alapvetőnek tekinthető.

EUR 383.88 Ft
USD 354.36 Ft
Az Agroinform Terménypiacok rovatának szakmai partnere:
AKI - Agrárközdasági Intézet
Mi történik az olajosmagpiacon?
Mi történik az olajosmagpiacon?
A szója, a repce és a napraforgó világpiaci és hazai árainak alakulása.
Búza és kukorica ára: elképesztő számok a terménypiacokról
Búza és kukorica ára: elképesztő számok a terménypiacokról
A búza világpiaci ára 17 hónapos mélypontra kerülhet.

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]