Hatalmas felháborodást okozott Németországban egy új törvényjavaslat, amelynek értelmében számos kutyafajta, köztük a tacskók tenyésztését is betiltanák az országban - írta meg a 24.hu a Sky News cikke alapján.

Megvan az oka

A tervezet szerint az új törvény célja az lenne, hogy megakadályozzák a kutyák között azoknak a tulajdonságoknak a továbböröklődését, amelyek különféle szenvedéseket okoznak az állatok számára. Több példát is felhoztak, mint a rövid lábak, a szőrtelenség, a csontozat, valamint a fogak rendellenessége, de ide sorolták a várható alacsony élettartamot is.

A törvényjavaslat értelmében a "farkasszerű" kutyákat leszámítva szinte minden fajta veszélyben lehet a tacskóktól kezdve, a buldogokon át, egészen a basset hounding. Érdekesség, hogy még a német juhászok sem lehetnek nyugodtan, hiszen náluk is felmerül a jellemzően alacsony várható élettartam.


Már petíciót is indítottak

A német Kennel Club (VDH) petíciót indított, hogy a tervezetet azonnal vonják vissza, szükség esetén gondolják újra, hiszen amennyiben rossz intézkedés születik, akkor az több kutyafajta végét is jelentheti.

A mezőgazdasági minisztérium persze cáfolja, hogy néhány fajtát ki akarnának irtani, a tárca szerint a szaporítókkal szemben akarnak fellépni.

Miért pont a tacskó?

A tacskó egy német eredetű, rövid lábakkal, kis termettel rendelkező munkavadászkutya. Három méret- és szőrváltozata ismert: standard, törpe, nyúlász, a szőrük pedig lehet rövid, szálkás vagy hosszú. Az alapvetően vadászkutyának tenyésztett állat rendkívül jól alkalmazkodott a városi tartáshoz, de kotorékebként nehezen lehet leszoktatni arról, hogy ne akarjon mindent levadászni séta közben. A vadászatban az önállóság a legnagyobb erénye, az életben is nagyon akaratos, teszi, amit gondol. A tartása következetességet igényel.

A tacskó jól bírja lakásban, de ez akár a vesztét is okozhatja - fotó: pexels.com

Mivel azonban jól alkalmazkodott a városi léthez, így egyre többen kezdték el tenyészteni, aminek nem lett jó vége. Egyre rövidebb ideig élnek és egyre több problémával kell szembenéznie azoknak, akik tacskót tartanak. Ilyen a fajtára jellemző bénulás, ami sokszor gyógyíthatatlan, főleg, ha az állat nem kerül időben orvoshoz. Ennek ellenére a tacskó sportos és mozgékony, jó génekkel akár 12-16 évig is boldogan élhet, ez viszont manapság már ritka, köszönhetően annak, hogy sok esetben túl van tenyésztve.

Ezt szeretné megállítani a német kormány, hogy az állatok ne szenvedjenek tovább.