A világban sokféle furcsa szokással találkozhatunk, amelyek közül kiemelkedik az úgynevezett „Csirkeölelgetés napja" az USA-ban. Ezen a napon az amerikai emberek ölelgetik és csókolgatják a naposcsibéket és a tyúkokat, mintegy elismerve azoknak az emberek életében, illetve táplálkozásában fontosságát – írja a phys.org.

A cikkből azt nem lehet megtudni, hogy az amerikaiak milyen arányban vesznek részt a rendezvényen, de egyre többen vannak azonban azok, akik – tudományos alapon – annak veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Jó ötlet kiscsibéket ölelgetni?

Jó ötlet kiscsibéket ölelgetni? – Fotó: Shutterstock

Greg Archer professzor, a Texas A&M AgriLife Extension Service baromfiszakértője szerint, bármilyen szívmelengető érzés egy kiscsibe puha tollaihoz bújni, ennek az ára baktériumfertőzés és élősködők (atkák, kullancsok, tetvek, bolhák,stb.) átvétele lehet, ami az országban 1,35 millió fertőzést és több tízezer kórházi kezelést eredményez.


Hozzáteszi, hogy ezen túlmenően a csirkék fogdosása esetleg stresszt és sérüléseket okozhat az állatoknak.

Ha valaki mégis ragaszkodik az „ünnep" megtartásához, annak feltétlenül ajánlatos kezét és ruházatát fertőtleníteni – ajánlja a csibeölelgetésben résztvevők számára.