Lakto Kft. néven első lépésben a telep Holstein-fríz állatállományának megmentésére, majd új, a fajta termelési és küllemi értékmérőit növelő tenyészcélok megvalósítására összpontosított a vezetőség. A tenyésztői munkának, az akkurátus takarmánytermesztésnek és takarmányozásnak, a tehenek komfortját messzemenőkig szem előtt tartó tartástechnológiának köszönhetően 2007-ben a tenyészet meghaladta a 10 000 kg feletti átlag standard laktációs termelést. Majd 2009-től folyamatosan 11 000 kg feletti eredményekkel büszkélkedhetett, amellyel az üzem folyamatosan az országos standard laktációs rangsor élmezőnyében szerepelt.

A sikeres tenyésztői munkának köszönhetően, az állatállomány egyre növekvő termelési szintjét kielégítő beruházások váltak szükségessé. Az MVH-val való szoros és jó együttműködésnek köszönhetően szereztek tudomást az Állattartó telepek korszerűsítése pályázatról.

Kép: pestmegye.hu

Sikerült támogatást nyerniük, mely a teljes beruházás ötven százalékát fedezte. A 2011-ben indított és 2012-ben befejezett teleprekonstrukció keretében modern fejő- és tejházat építettek, 40 állásos Fullwood Abreast típusú radiál karusszel fejőberendezéssel, a hozzá kapcsolódó részegységekkel. Ez a beruházás a telepet Magyarország egyik legmodernebb tenyészetévé emelte.

Ismét nyertünk!Ezen pályázatból valósult meg továbbá a régi istállók korszerűsítése, a férőhelyek növelését elősegítő új istálló építése. A kiváló minőségű takarmányok megtermelését, betakarítását és tárolását segítő géppark és kiszolgáló létesítmények fejlesztése mellett, a telep teljes mértékben végrehajtotta a szarvasmarha telepek környezetvédelmi szempontból szükséges beruházásait is.

Az új fejőház átadásán dr. Fazekas Sándor miniszter úr, Czerván György államtitkár úr, dr. Szűcs Lajos a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és a büszke tulajdonos Kővágó Ignác együtt vágták át a nemzeti színű szalagot.

Tavaly a Lakto Kft. az elsők között kapta meg a „Minősített Tenyészállat Előállító Üzem” védjegy táblát. Eddigi legeredményesebb évükben éves laktációs zárásuk meghaladta a 12 000 kg-os termelést. Ezzel, ilyen magas állatlétszámmal a háttérben, ma Magyarországon kevés telep büszkélkedhet.

Az elmúlt évek sikerei újabb beruházásokat tettek szükségessé. A pihenőterek betonozása, új takarmánytároló-terek építése, borjúnevelő, ellető istálló építése fejőházzal újabb félmilliárdos beruházás elé állította a telep vezetőit. De az irányítókat nem riasztották el a kihívások. Az MVH gondos tájékoztatóinak köszönhetően értesültek az újabb, állattartó telepek korszerűsítésére kiírt támogatásról. Újra pályáztak és az elmúlt években bemutatott szorgalmuknak, szakértelmüknek és eredményeiknek köszönhetően újra nyertek! A támogatás a beruházás mintegy felét fedezi, mely negyedévente hívható le. Az első igénylés már megtörtént és a folyósítók lelkiismeretes munkájának köszönhetően az összeget határidő előtt meg is kapták.

Így biztosítottnak látszik az, hogy a dabasi Lakto Kft. telepéről továbbra is jó minőségű, egészséges és nem utolsó sorban versenyképes, magyar tej juthasson a piacokra.