A három népszerű sertésfajta, azaz a pettyes zlotnicka, pulawska, és a fehér zlotnicka makkoltatási takarmányozási vizsgálatairól az agroxxi.ru, orosz nyelvű hírportál számolt be.

A fotó illusztráció! – forrás: Shutterstock

A makk zsírokban és szénhidrátokban gazdag, magas az energiaértéke, viszont kevés fehérjét tartalmaz. A kutatók megállapították, hogy ennek hatására a sertések húsa nagyobb arányban tartalmaz intramuszkuláris zsírt, továbbá a hús konzisztenciája és zamata is javul, ami a szabad tartás mellett alapvetően meghatározza a minőséget, a tápértéket és az élvezeti értéket.

Az elvégzett összehasonlító kísérletek megerősítették a hagyományos, extenzív tartás előnyeit, bár a súlygyarapodás azért a zárt térben történő hizlaláshoz képest vontatottabb, és egy napra számítva alacsonyabb, de a húsminőség javulása ezt ellensúlyozza.

Jó példa erre a spanyolországi, makkal etetett sertéseknek az utóbbi években elért kimagasló sikere. Ezért a szóban forgó fajták népszerűsége Lengyelországban az állattartók és a fogyasztók körében növekvő tendenciát mutat, sőt a fogyasztók ezen fajták húsáért hajlandók is magasabb árat fizetni.

Ha a lengyel tudósok tudtak volna konzultálni a múlt századi bakonyi kanászokkal, a kísérletek költségeit megspórolhatták volna, sőt megtudhatták volna, hogy a sertéseket kell a makkhoz vinni, nem fordítva...

Természetesen a szerkesztői hozzászólásunk csak tréfa és mindig nagy örömmel adunk hírt a hagyományos, természetközeli technológiák újragondolásáról.