Meglepő, hogy az ilyen őrlemények milyen értékes tápanyagokat tartalmaznak, nevezetesen 22,66 százalék nyers fehérjét és 12,06 százalék nyers rostot, valamint közel 5 százalék éterkivonatot és kilónként 15,27 MJ emészthető energiát – írja a pigprogress.net.

fehér eperfa

Eperfa levél kiváló kiegészítő sertéstakarmány lehet – fotó: Pixabay

Az eperfa Kínában és világszerte sok helyen fellehető és gyorsan növő fa, ezért a sertéstartók a szűkös takarmányellátottság mellett feltétlenül érdemesnek tartják kihasználni ezt a könnyen elérhető takarmányforrást. Az eperfalevélből készült őrlemény az abraktakarmány egy részét is helyettesítheti, és a sertések takarmányához 12 százaléknál kisebb arányban adagolva semmilyen mellékhatást nem gyakorol az állatok fejlődésére.

A kínai kutatók azt is megállapították, hogy eperfa ültetvényekből átlagosan 25-30 tonna friss levelet lehet betakarítani hektáronként. Az eperfa leveleket egyébként világszerte a selyemhernyók etetésére használják, sőt nyersen a juhok etetésére is ajánlható, Kínában pedig a népi gyógyászat különböző betegségek kezelésére is alkalmazza.